Waarom brengen mensen weinig meerlingen voort?

Naomi Vreeburg

22 November 2021 12:00

meerlingen

Veel diersoorten werpen meerlingen, maar bij mensen is dit een uitzondering. Hoe komt dat?

Bobbi McCaughey met haar zevenling. © iStock/Getty Images

Op 19 november 1997 beviel de Amerikaanse Bobbi McCaughey van een zevenling (zie de foto). Hiermee vestigde ze een record: nog nooit eerder bracht een moeder een zevenling op de wereld waarvan alle kinderen het overleefden. Best vreemd eigenlijk, want bij sommige andere diersoorten is het geen uitzondering om in één keer zoveel levende nakomelingen te werpen. Waarom bij mensen dan wel?

Lees ook:

Nestgrootte

De nestgrootte van een dier is evolutionair bepaald. Beesten die in een onstabiele omgeving leven, zijn door de evolutie dusdanig geprogrammeerd dat ze veel jongen per keer produceren. Neem bijvoorbeeld de zalm, die honderden tot duizenden eieren afzet. Slechts een paar nakomelingen weten zich te redden in de gevaarlijke wateren. Een zalm moet simpelweg zoveel eitjes lozen om de kans te vergroten dat enkele van haar kroos overleven en ze haar genen dus doorgeeft aan een volgende generatie. Organismen in een relatief stabiele omgeving hoeven minder nakomelingen op de wereld te zetten.

Verder hangt de nestgrootte van dieren samen met de zorg die de nakomelingen na de geboorte nodig hebben. Diersoorten die jongen produceren die niet snel zelfstandig worden en dus lang intensieve verzorging behoeven, werpen vaak minder kroost per keer.

Mensen leven in een relatief stabiele omgeving en moeten jarenlang veel energie in de verzorging van hun kinderen steken. Onze nestgrootte is dus altijd klein gebleven. Met de komst van vruchtbaarheidsbehandelingen als ivf, waarbij meerdere embryo’s in de baarmoeder worden gebracht, is het aantal meerlingen bij de mens wel gestegen. Bobbi McCaughey onderging deze behandeling ook en bracht als gevolg daarvan met één ‘worp’ zeven kinderen ter wereld. Stel je eens voor dat die allemaal tegelijkertijd buikkrampjes krijgen…

Deze vraag kon je vinden in KIJK 2/2021.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK Antwoordt’? Mail hem naar [email protected]

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer KIJK antwoordt