Waarom heb je het bij koorts afwisselend warm en koud?

KIJK-redactie

2015-07-21 13:00:14

Waarom krijg je het bij koorts koud terwijl je lichaamstemperatuur hoger is dan normaal, om het vervolgens weer warm te krijgen? 

Dat komt omdat bij koorts de interne thermostaat hoger staat ingesteld dan de ongeveer 37 graden die voor de meeste mensen normaal is. Bij beginnende koorts heb je het daarom koud: je lichaam ‘voelt’ dat het kouder is dan gewenst. Je bloedvaatjes vernauwen zich om warmteverlies te voorkomen, en je slaat een dekbed of vest om je heen. Als dat niet genoeg temperatuurverhoging oplevert, ga je rillen en klappertanden, zodat je spieren extra warmte produceren.

Als de koorts verdwijnt en de thermostaat weer lager wordt ingesteld, óf als je je ingestelde temperatuur per ongeluk voorbijstreeft, krijg je het juist heet. Je werpt je dekens af, je bloedvaatjes verwijden zich weer – je krijgt een rode kleur! – en je begint te zweten.

Overigens lijkt koorts in veel gevallen nuttig te zijn: doordat bepaalde reacties bij een hogere temperatuur sneller verlopen, kan je afweersysteem de infectie effectiever bestrijden. Het is dus niet nodig om een paracetamolletje te nemen om de koorts te laten dalen, tenzij je lichaamstemperatuur heel hoog wordt. Bij 42 graden Celsius kan hersenschade ontstaan, maar zulke hoge koorts is echt een zeldzaamheid.

Heb je er een hekel aan om te klungelen met een thermometer? Eerder dit jaar werd een armband die je temperatuur meet ontwikkeld.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!

Tekst: Diana de VeldPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Artikelen

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys