Waarom kan ik niet klaterend plassen?

Naomi Vreeburg

18 January 2016 09:00

De 42-jarige Marcel uit Zoetermeer (volledige naam en adres bij de redactie bekend) verbaast zich over een urinaal fenomeen. Meestal kan hij lekker klaterend plassen. “Maar juist als ik ontzettend nodig moet, lukt dat niet en komt er een zielig straaltje. Hoe kan dat?”

Bekkenfysiotherapeut Petra Voorham-van der Zalm kent het fenomeen dat we haar voorleggen wel. “Ik vermoed dat Marcel te lang gewacht heeft met plassen”, zegt ze. “Normaal gesproken moet je bij een inname van 2 tot 2,5 liter vocht per dag om de tweeënhalf tot drie uur naar de wc. Wacht je te lang, dan wordt de blaas te vol en kan hij zich tijdens het urineren moeilijker samentrekken.” Dat laatste heeft dan weer te maken met te sterk aangespannen bekkenbodemspieren, om het gevoel van aandrang te onderdrukken. Die spieren kunnen zich niet zomaar in één keer ontspannen en het gevolg is een straal die niet meteen tot volle wasdom komt.

Bij oudere mannen kan er nog iets anders meespelen. Nou is Marcel nog niet echt oud, maar de bekkenfysiotherapeut raadt hem toch aan het in de gaten te houden. “Een vergrote prostaat, wat een goedaardige aandoening is, kan deze klachten ook veroorzaken. Als het erger wordt, zou ik toch even naar de huisarts gaan”, besluit ze.

Dus Marcel, je weet wat je te doen staat: gewoon op tijd naar de wc gaan, lekker klaterend leeglopen en verder niet zeik… euh… zeuren.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag verscheen in KIJK 12/2015, die je nog online kunt bestellen!

Tekst: Diana de Veld

Beeld: iStock/Getty Images


Meer Artikelen