Waarom zijn Nederlanders zo lang?

KIJK-redactie

17 November 2021 09:00

Nederlanders lang

Nederlanders staan bekend als lange mensen, maar vroeger waren we gemiddeld kleiner dan onze Amerikaanse evenknieën. Wat veroorzaakte die groeispurt?

De gemiddelde Nederlandse man is 184 centimeter, de gemiddelde vrouw 170 centimeter. Ter vergelijking: hun Amerikaanse evenknieën zijn respectievelijk 176 centimeter en 162 centimeter. Maar we waren niet altijd de reuzen der aarde. Een studie gepubliceerd door de Royal Society of London beschrijft dat Nederlandse mannen, met hun 165 centimeter, halverwege de negentiende eeuw zelfs tot de kleinsten van Europa behoorden. Het grootst waren destijds juist de Amerikaanse mannen met gemiddeld 170 centimeter. Wat veroorzaakte die enorme groeispurt van de Nederlanders?

Lees ook:

De Amerikanen ingehaald

Vooral de goede gezondheidszorg, een niet al te groot verschil in inkomen en uitstekende sociale voorzieningen zorgden ervoor dat we de Amerikanen konden inhalen. De energie die ons lichaam niet in het bestrijden van ziektes en ongemak hoeft te steken, kan worden geïnvesteerd in groei.

En dan heb je nog onze voorliefde voor zuivel dat, volgens wetenschappers, met zijn voedzame eiwitten en calcium ongetwijfeld heeft bijgedragen aan onze enorme lengte. Volgens Gert Stulp, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, speelde natuurlijke selectie ook een rol: “Uit onze studie onder ruim 94.000 Nederlanders bleek dat de langste mannen de meeste kinderen kregen, die natuurlijk ook weer lang waren.”

Vergrijzing

Opvallend is dat de meest vruchtbare Amerikanen juist vrouwen en mannen van gemiddelde lengte blijken te zijn. Stulp: “Toch is de genetische invloed minimaal in vergelijking met de eerdergenoemde factoren.”

Overigens is de groei er nu wel zo’n beetje uit. Dat komt door de vergrijzing (waardoor het aantal ouderen toeneemt ten opzichten van de langere jongeren) en immigratie, maar er lijkt ook een grens te zitten aan hoeveel langer mensen kunnen worden. We groeien nu dus vooral nog in de breedte.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 2/2021.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK Antwoordt’? Mail hem naar [email protected]

Tekst: Judith Neimeijer

Beeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer KIJK antwoordt