Wat gebeurt er als je te veel water drinkt?

KIJK-redactie

01 November 2021 12:00

overdosis water

Er zijn sterfgevallen bekend waarbij iemand overleed als gevolg van een overdosis water. Hoezo kun je dood gaan van te veel water?

In 2007 overleed de 28-jarige Amerikaanse Jennifer Strange na de grappig bedoelde radiowedstrijd ‘Hold your wee for a Wii’. Deelnemers moesten zo lang mogelijk hun plas ophouden terwijl ze flesjes water te drinken kregen. Jennifer werd tweede; ze had in amper drie uur tijd meer dan zes liter water gedronken. Maar na afloop klaagde ze over misselijkheid en barstende hoofdpijn en enkele uren later stierf ze.

Lees ook:

Hyponatriëmie

Hoezo kun je dood gaan van te veel water? Dat komt doordat het gehalte aan natrium (zout) in je bloed dan extreem laag wordt; er is sprake van hyponatriëmie. Wanneer je in korte tijd te veel water drinkt, kunnen je nieren dit niet snel genoeg wegsluizen, waardoor het bloed wateriger wordt (lage osmotische waarde).

Doordat de lichaamscellen wél genoeg natrium bevatten (hoge osmotische waarde), trekken ze dit overtollige water aan, waardoor ze opzwellen. Goed verpakt in de schedel levert dit als eerste problemen op voor de hersencellen, waardoor je in coma kunt raken, een infarct kunt krijgen en zelfs kunt overlijden.

Anti-plashormoon

Minder bekend is dat ook duursporters moeten oppassen met water. Uit onderzoek uit 2005 bleek dat 13 procent van de deelnemers aan de marathon van Boston door een combinatie van fysieke stress, veel zweten én te veel water drinken aan een bepaalde mate van watervergiftiging, oftewel natriumarmoede leed. Hier speelt het antiplas-hormoon ADH een rol.

ADH zorgt er normaal voor dat de nieren precies de juiste hoeveelheid urine aanmaken en reguleert zo het vocht- en zoutevenwicht in je lichaam. Maar bij intensieve inspanning en stress komt extra ADH vrij. Dit vertraagt de werking van de nieren, waardoor je minder plast en extra vocht vasthoudt. Het oude advies ‘zoveel mogelijk drinken’ veranderde daarop in ‘drink een halve liter per uur’.

Xtc-gebruikers vormen een andere risicogroep. Volgens Jellinek, een van de grootste instellingen voor verslavingszorg in Nederland, werd vroeger gedacht dat veel water drinken bij oververhitting door xtc goed was, maar dit leidde tot enkele fatale gevallen van watervergiftiging. De pillen wakkeren de vorming van ADH aan én wekken een vals dorstgevoel op, wat aanzet tot drinken, terwijl het lichaam geen extra vocht nodig heeft.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 1/2021.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK Antwoordt’? Mail hem naar [email protected]

Tekst: Judith Neimeijer

Beeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer KIJK antwoordt