‘We moeten warmtewisselaars in ons lichaam implanteren’

KIJK-redactie

07 July 2017 11:00

warmtewisselaars

Rolf Hut vindt rennen op een loopband verspilde energie die we nuttiger kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld door hem om te zetten in warmte.

Ik snap de lol van buiten door de natuur mooie rondjes rennen. Ik snap zelfs de lol van met tweeëntwintig personen tegen een bal aan schoppen zodat die na negentig minuten ongeveer op dezelfde plek ligt. Maar een uur op een loopband in een sportschool, dat vind ik, met mijn natuurkundige achtergrond, verspillende onzin.

Buikenergie

Als natuurkundige weet ik dat ons voedsel potentiële chemische energie bevat. Een deel van die energie wordt continu gebruikt (verbrand) om ons lichaam op een comfortabele 37 graden te houden. De rest wordt bewaard: dat is mijn bierbuikje. Pas als ik mijn spieren gebruik, wordt die buikenergie omgezet in bewegingsenergie.

Die beweging heb ik bijvoorbeeld nodig voor het typen van deze column. Maar ik kan de beweging ook onnuttig gebruiken voor het lopen op een loopband die nergens heen gaat. In dat geval wordt mijn buikenergie via bewegingsenergie omgezet in warmte: wrijving van de loopband.

Geïmplanteerde warmtewisselaars

Waarom worden we wel boos als een supermarkt eten weggooit, maar niet als je dat eten opeet en vervolgens de energie die je ervan krijgt, verspilt op zo’n loopband? Simpel gezegd is elke stap die je op een loopband in een sportschool zet een hap eten die je een Afrikaans kind ontneemt.

Kunnen we de energie niet nuttiger gebruiken dan omzetten in warmte? Er zijn al sportscholen die proberen met de energie van loopbanden elektriciteit op te wekken, maar dat proces is erg inefficiënt. Wat als we de energie van ons eten meer direct konden ‘oogsten’? Ik denk aan een geïmplanteerde warmtewisselaar in je lichaam die het warmteverschil tussen de comfortabele 37 graden en de buitenlucht omzet in elektriciteit. Voeg een USB-plug in je navel toe en je kunt je telefoon opladen met de energie uit je eigen lichaamswarmte.

Nou maar hopen dat er geen superieure artificiële intelligentie is die dit leest, anders zouden we binnenkort voor een dilemma kunnen staan: neem je de blauwe of de rode pil?

Deze column werd eerder gepubliceerd in KIJK 7/2017

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. (Gebruik de code ‘gratisverzending’ en je betaalt geen verzendkosten!) Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Mens