‘We vertrouwen te veel op robots’

Laurien Onderwater

02-03-2016 09:00:58

Robots

Toen ze probeerden de relatie tussen mens en robot te snappen, vonden onderzoekers een wel erg bijzonder resultaat.

Stel je voor dat je op de achtste verdieping in je kantoor zit en opeens gaat het brandalarm af. Je weet heel goed waar de nooduitgang is, maar dan staat er ineens een robot voor je neus waarop in grote letters ‘Emergency Guide Robot’ staat. Wat doe je? Ren je naar de nooduitgang of volg je de robot?

Wetenschappers van het Georgia Tech Research Institute stelden dertig proefpersonen voor deze keuze. Verrassend genoeg koos de meerderheid ervoor om de robot te volgen. En dat terwijl hij ze de verkeerde kant op stuurde.

Te veel vertrouwen

Dat bijna iedereen ervoor koos om te robot te volgen, is waarschijnlijk te wijten aan autoriteit. De proefpersonen wisten namelijk niet dat het brandalarm nep was, waardoor ze de kans niet kregen om aan de robot te twijfelen. In plaats van hun eigen plan te trekken, volgden ze de gids.

De onderzoekers concludeerden op basis van het experiment dat we te veel op robots vertrouwen. En dat is best zorgwekkend, aangezien de software van robots altijd bugs zal blijven bevatten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ongrijpbare relatie

De relatie tussen mens en robot blijft ongrijpbaar voor de onderzoekers. Zo vragen de experts zich ook af of mensen robots het bereiden van hun avondmaal zouden toevertrouwen. En zouden ze het aandurven om hun baby achter te laten bij een zogenoemde ‘Kinderopvangrobot’?

Meer onderzoek moet dit uitwijzen, maar laten we vooral niet vergeten voor onszelf te denken.

Bronnen: Georgia Tech Research Institute via EurekAlert!, New Scientist, Science Alert

Beeld: Georgia Tech Research InstitutePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes