Wetenschappers maken varkenslongen weer als nieuw

kijkmagazine

08-05-2019 13:01:23

MRSA varkensboeren

Onderzoekers hebben een manier ontwikkeld om beschadigde varkenslongen geschikt te maken voor transplantatie. Dat biedt hoop voor mensen op de donorlijst.

Longtransplantaties zijn een lastige klus, waarbij elke seconde telt. Tussen het uitnemen van de longen en de transplantatie mag slechts 6 à 8 uur zitten. Dat geeft artsen doorgaans te weinig tijd om beschadigd weefsel te herstellen. Het gevolg is dat veel donorlongen bij het medisch afval belanden.

Lees ook:

36 uur

En dat is zonde, vinden onderzoekers aan de Amerikaanse universiteiten Columbia en Vanderbilt. Ze ontwikkelden een manier om varkenslongen tot 36 uur buiten het lichaam te bewaren. Ruim voldoende tijd om aangetaste longen op te lappen en geschikt te maken voor transplantatie.

Voor hun experiment verwijderden de onderzoekers een set gezonde varkenslongen, die ze vervolgens beschadigden met maagzuur. Dit zuur kan bij mensen via de slokdarm en luchtpijp in de longen stromen, waardoor deze schade oplopen. Volgens de onderzoekers is het de meest voorkomende verwonding die longen ongeschikt maakt voor transplantatie.

Als nieuw

Bij de tweede stap van het experiment werden de varkenslongen onder een speciale stolp gelegd en met snoeren aangesloten op de bloedcirculatie van het ontvangende dier. In de 36 uur die volgden, begonnen de aangetaste longcellen zich te herstellen en nam de longfunctie toe. Aan het einde van het experiment waren de longen dusdanig hersteld dat ze aan alle kwaliteitscriteria voor transplantatie voldeden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Andere organen

Het vervolg van het onderzoek zal zich richten op de veiligheid van de methode, hoe goed de gerepareerde longen functioneren en hoe ze reageren op geneesmiddelen die transplantatiepatiënten ontvangen. Als alles goed gaat, wordt gekeken of ook andere organen baat kunnen hebben van de techniek.

Het is dit jaar niet voor het eerst dat wetenschappers erin slagen om een varkensorgaan buiten het lichaam in leven te houden. In april lukte het onderzoekers van Yale University om een dood varkensbrein te herstarten. De daarvoor ontwikkelde techniek kan mogelijk in de toekomst worden gebruikt om patiënten met hersenletsel te helpen.

Bronnen:Columbia/Nature

Beelden: Columbia

KIJK 5/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis