Wie bestuurt wat bij een Siamese tweeling?

KIJK-redactie

29 mei 2017 11:00

Siamese tweeling

Siamese tweelingen moeten voor een klein of groot deel hun lichaam met elkaar delen. Maar wie bestuurt wat?

Als Siamese tweeling ben je heel bijzonder. Bij slechts 1 op de 49.000 tot 189.000 bevallingen komt er zo’n met elkaar vergroeide eeneiige tweeling ter wereld, en het grootste deel van deze kinderen overlijdt. Toch gebeurt het ook wel dat een Siamese tweeling overleeft.

Eigen kant

Zoals de Amerikaanse tweeling Abby en Brittany Hensel, geboren in 1990. Deze meisjes, die ook schitterden in een eigen tv-serie, zijn vanaf hun schouders vergroeid. Abby en Brittany hebben elk hun eigen hoofd, nek, hart, paar longen en maag. Samen delen ze slechts twee armen en twee benen.

Neurochirurg prof. Martijn Malessy (Leids Universitair Medisch Centrum) heeft zelf geen ervaring met Siamese tweelingen, maar kan er wel iets over vertellen. “De zenuwen lopen vanuit elk brein naar het eigen ruggenmerg”, vertelt hij. “Via dat ruggenmerg kunnen de meisjes ieder één ‘eigen’ arm en been aan hun kant van het lichaam besturen. Het hoofd van het linkermeisje bestuurt het linkerbeen en de linkerarm; het andere meisje bestuurt de ledematen aan de rechterkant. Voor het gevoel dat ze in hun lichaam ervaren, zal dezelfde relatie opgaan.”

Saillant detail is dat normaliter de linkerhersenhelft de rechterhelft van het lichaam bestuurt. “Bij deze tweeling zal het linkerdeel van het brein van het rechter meisje dus de ledematen aan de rechterkant besturen, en vice versa”, merkt Malessy op. Om duizelig van te worden.

Ingewikkeld

De aansturing van de linker- en rechterledematen staat los van elkaar. Daarom hebben Abby en Brittany nog veel harder dan normaal moeten leren om te lopen en te fietsen, maar met succes. Ze haalden zelfs hun rijbewijs!

Deze tweeling weet zich dus prima te redden, al zullen er natuurlijk wel wat nadelen zitten aan het Siamese tweelingschap. Het aangaan van liefdesrelaties zal bijvoorbeeld anders verlopen dan normaal.

En wat als je als helft van een Siamese tweeling over straat loopt en je ‘wederhelft’ zwaait vrolijk naar iemand aan wie jij een bloedhekel hebt? Die vriendelijk zwaaiende andere arm aan je lichaam kun je helaas niet naar beneden krijgen. Maar gelukkig kun je dan altijd nog met je eigen hand een middelvinger opsteken.

Tekst: Diana de Veld

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Science