Lifehack maakt procentensommen stuk makkelijker

Laurien Onderwater

12-03-2019 11:59:21

procenten wiskunde procent

Twitter staat op zijn kop. Waarom? Omdat een handige truc ervoor zorgt dat rekenen met procenten een eitje wordt.

Heb jij ook een hekel aan procentensommen? Je bent niet de enige. Als je wordt gevraagd hoeveel 5 procent van 80 is of 18 procent van 50, ren je waarschijnlijk het liefst snel weg. Sommigen grijpen hun rekenmachine erbij en laten die het vuile werk doen. Maar ook dat is niet altijd even makkelijk, want wat tik je dan precies in? Zelfbenoemde wijsneus Ben Stephens deelde onlangs een lifehack op Twitter voor dit wiskundige probleem en dat heeft het sociale mediaplatform op zijn kop gezet.

Lees ook: 

Lifehack

Passen we dit trucje van Ben toe op de bovengenoemde som dan wordt het 75 procent van 4 en dat is 3. En gebruiken we de lifehack voor de sommen in de inleiding, dan nemen we niet 5 procent van 80, maar 80 procent van 5, en dat is 4. En in plaats van 18 procent van 50, halen we 50 procent van 18 af, en dat is natuurlijk 9. Procentensommen worden hiermee opeens al een stuk makkelijker.

Overigens zullen veel wiskundedocenten dit trucje ongetwijfeld al kennen, maar als dat zo is, waarom zijn er dan zoveel mensen die er nog nooit van hebben gehoord? Veel Twitter-gebruikers zijn Ben in ieder geval erg dankbaar:

Disclaimer

Toch worden niet alle procentensommen er makkelijker op. Want 93 procent van 18 uitrekenen, is niet veel eenvoudiger dan 18 procent van 93. Iemand daar een tip voor?

Bronnen: Twitter, IFLScience

Nu in de winkel: KIJK Hoogvliegers! Een special boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens