Zie je neurochirurgen straks met een HoloLens-bril op?

kijkmagazine

11-04-2018 12:59:26

HoloLens

Deze bril van Microsoft is niet alleen leuk voor spelletjes: hij kan ook 3D-hersenen projecteren, die kunnen helpen met een operatie.

Over de HoloLens hebben we vaker geschreven, maar eigenlijk vooral over de grappige toepassingen, zoals het spelen van Super Mario Bros en het meisje van The Ring tot leven wekken. De nieuwste toepassing is echter ook nog eens erg nuttig.

Het Brain Technology Institute van het UMC Utrecht en het bedrijf Info Support hebben samen een app ontwikkeld voor de HoloLens die een 3D-projectie maakt van de hersenen van een patiënt. Hierin worden onder andere afwijkende bloedvaten en mogelijke tumoren in weergegeven.

3D-projectie

De app gebruikt meerdere CT- of MRI-scans van de hersenen van een patiënt en voegt deze 2D-beelden – doorsnedes op verschillende plekken in het brein – samen tot een zwevende 3D-afbeelding van de hersenen. Meerdere mensen kunnen tegelijk, met gekoppelde HoloLens-brillen op, de projectie bekijken en er omheen lopen, terwijl één persoon de app bestuurt.

Dat laatste is ontzettend handig. Niet alleen voor artsen, maar ook voor het opleiden van neurochirurgen en het voorlichten van de patiënt en familieleden. Je kunt met behulp van de projectie precies laten zien waar afwijkende weefsels zich bevinden door ze een andere kleur te geven.

Hersenoperatie

De app wordt momenteel getest en kan wel al worden gebruikt voor het opleiden en voorlichten, maar het doel is om de app uiteindelijk te gebruiken als voorbereiding op en tijdens hersenenoperaties.

Voorafgaand aan de operatie moet een chirurg zich namelijk goed voorbereiden op de complexe structuren in de hersenen en met de 3D-projectie is dat een stuk makkelijker. Daarnaast kan het 3D-beeld tijdens de operatie op het hoofd van de patiënt worden geprojecteerd als hulpmiddel voor de arts.

Zo zie je maar weer dat iets dat begint als een leuke uitvinding, vaak ook nuttig kan worden toegepast.

Bronnen: Info Support, De Ingenieur

Beeld: Info Support

Lees ook:

KIJK 4/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Mens

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis