‘Zwaardere ober, zwaardere maaltijd’

Naomi Vreeburg

06 January 2016 16:00

Let je op je lijn en wil je niet te veel eten en drinken tijdens een dinertje? Zorg dan voor een dunne ober.

Aan het begin van een nieuw jaar is het weer hot topic: de goede voornemens. Stoppen met roken, is een terugkerende uitdaging. Maar een paar kilootjes kwijtraken, staat nog altijd op numero 1. En een van de manieren om dit te bereiken, is minder zoetigheid heten – door bijvoorbeeld desserts zo nu en dan af te slaan als je uit eten gaat. Maar dit blijkt stukken moeilijker te zijn als je wordt geholpen door een wat zwaardere ober.

Ook meer alcohol

Dit werd geconcludeerd in een onderzoek van het Cornell Food and Brand Lab. Voor deze studie werden 497 dinertjes in 60 verschillende, Amerikaanse restaurants zo nauwkeurig mogelijk geobserveerd. Vooraf werd de Body Mass Index (BMI) van de obers gemeten. Bij een BMI hoger dan 25 werden ze als ‘zwaar’ getypeerd.

Mensen die werden geholpen door een zware ober bleken vier keer zo vaak een toetje te nemen als de gasten die een dunnere bediende aan hun tafeltje kregen. Ook dronken ze bijna 18 procent meer alcoholische drankjes. De BMI van de ober was het meest van invloed op de slankere eters.

Sociale norm

Volgens de onderzoekers zou dit psychologisch kunnen worden verklaard. In hun onderzoek schrijven ze dat “een zwaardere ober de sociale norm zet”. Daardoor zouden mensen eerder geneigd zijn toch nog dat ene toetje te bestellen. Tip van de wetenschappers: beslis thuis al of je wel of niet een dessert wilt nemen en houd je daaraan. Makkelijker gezegd dan gedaan?

Bronnen: Environment and Behavior, Cornell Food and Brand Lab via EurekAlert!


Meer Mens