Zwangerschapsadvies: moeder weet het beter

KIJK-redactie

20 May 2010 10:00

Een vrouw in verwachting luistert soms liever naar de adviezen van haar moeder of oma dan naar tips van medici, zo blijkt uit Engels onderzoek.

Wetenschappers van de Universiteit van Londen ondervroegen vrouwen die moeder werden in de jaren zeventig, tachtig en vanaf het jaar 2000. Voor de oudste vrouwen was moeders’ advies de belangrijkste bron van informatie. De generatie zwangere of net bevallen vrouwen daarna probeerden de adviezen van vrouwelijke ervaringsdeskundigen uit de eigen familie te combineren met allerlei (ongevraagde) tips uit de gezondheidssector.

Paula Nicolson, die het onderzoek leidde, vindt dat een goede zaak. “Het is de verdienste van de vrouwen dat ze, ondanks de ongekende druk van de media, de medici en de ‘zwangerschapspolitie’, nog steeds in staat zijn om de adviezen van hun moeders of grootmoeders op te volgen, zelfs als die tegen de raad van medische professionals in gaan.”

Volgens de professor nemen veel zwangere vrouwen wel degelijk kennis van de tips van allerlei gezondheidinstanties, maar houden ze daar niet strikt aan vast. “Als je alle richtlijnen te serieus opvolgt, kan dat leiden tot angsten over de zwangerschap”, aldus Nicolson.

Bronnen: Royal Holloway, University of London, via PhysOrg.com

Beeld: Rick Hawkins


Meer Mens