100 miljoen voor zoektocht naar aliens

Naomi Vreeburg

21-07-2015 09:00:14

Internet-investeerder Yuri Milner stopt een enorm bedrag in het grootste SETI-project ooit.

Al meer dan tien jaar probeert de Allen Telescope Array buitenaards leven af te luisteren. Helaas laat E.T. nog altijd niets van zich horen en geldschieters voor SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) zijn ver te zoeken. Maar Yuri Milner, een Russische miljardair die onder andere investeerde in Facebook en Twitter, wil de zoektocht nieuw leven inblazen en gooit er 100 miljoen dollar tegenaan.

De internet-investeerder maakte het project genaamd Breakthrough Listen gisteren bekend op een bijeenkomst van de Royal Society in Londen, waar ook natuurkundige Stephen Hawking en astronoom en SETI-pionier Frank Drake bij aanwezig waren.

Het geld zal worden gebruikt om gedurende een periode van tien jaar een miljoen sterren die het dichtst bij de aarde staan te onderzoeken op kunstmatige radiosignalen die door buitenaardse wezens zouden worden verstuurd. Daarnaast worden het centrum van de Melkweg en honderd nabijgelegen sterrenstelsels onderzocht.

Dit zal voornamelijk worden gedaan met twee van ’s werelds grootste telescopen: de Green Bank Telescope (VS) en de Parkes-telescoop (Australië). Met het enorme bedrag kan er namelijk aardig wat waarneemtijd worden gekocht. Ook gaan onderzoekers van de Universiteit van Californië in Berkeley aan de slag om nieuwe technieken te ontwikkelen die meer radiofrequenties kunnen opvangen. Nou, als E.T. nu niet van zich laat horen…

Bron: Popular SciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws