SETI-telescoop zoekt weer naar signalen aliens

kijkmagazine

08-12-2011 16:00:27

ATA

Mede dankzij de Amerikaanse luchtmacht is de Allen Telescope Array, die zoekt naar tekenen van buitenaardse intelligentie, weer met zijn werk begonnen.

Eind april meldden we dat de Allen Telescope Array (ATA) in de slaapstand was gezet om financiële redenen. Een flinke klap voor SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), die deze opstelling van 42 radiotelescopen gebruikte om de hemel af te speuren naar signalen afkomstig van buitenaardse beschavingen. Deze week meldt het SETI Institute echter dat ATA weer in werking is getreden.

Het geld om de telescoop weer op te starten, kwam uit twee bronnen. Ten eerste waren er donaties van geïnteresseerden via de website SETIStars. Ten tweede heeft de Amerikaanse Luchtmacht de beurs getrokken. Daar staat natuurlijk wel iets tegenover: bekeken wordt in hoeverre ATA kan bijdragen aan het in de gaten houden van objecten (bijvoorbeeld satellieten, of brokstukken daarvan) in een baan rond de aarde.

Voor SETI lijkt het een goed moment om ATA weer aan te zetten. Afgelopen maandag maakte de NASA namelijk een hele waslijst aan nieuwe kandidaatplaneten bekend, alsmede een bevestigde planeet waar vloeibaar water kan voorkomen. En deze werelden, ontdekt met ruimtetelescoop Kepler, vormen nu mooie doelwitten voor de zoektocht naar berichten van buitenaardsen.

Bron: SETI Institute (persbericht, Space Situational Awareness)

Beeld: Seth Shostak/SETI InstitutePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws