2 biljardste bit van pi berekend

KIJK-redactie

21 September 2010 10:00

Met behulp van computers van internetgigant Yahoo is vastgesteld wat het 2.000.000.000.000.000-e cijfer achter de komma van het getal pi is als je het getal binair schrijft.

Onderzoeker Nicholas Sze berekende dat de 2 biljardste bit van pi, binair geschreven, nul is. De langste van de benodigde berekeningen kostte 23 dagen op duizend computers.

Dit betekent niet dat we pi nu kennen tot 2 biljard bits. Het aantal berekende decimalen van pi staat op een paar biljoen (wat omgerekend naar bits natuurlijk wat meer is). Maar dankzij Sze weten we wel wat de waarde van de 2 biljardste pi-bit is, alsmede een aantal bits daarvoor en daarna. Dit zijn de verste pi-bits die tot nu toe zijn vastgesteld.

Voor de berekeningen gebruikte Sze de cloud-computingtechniek Hadoop. Hierbij voeren aan elkaar gekoppelde computers samen ingewikkelde berekeningen uit. De methode werd grotendeels ontwikkeld door programmeurs van Yahoo, maar borduurt voort op ideeën van concurrent Google.

Pi is de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel. Wiskundigen stellen al jarenlang computers op de proef om pi tot meer cijfers achter de komma uit te rekenen. Door hun complexiteit zijn deze berekeningen ook zeer geschikt voor het testen en benchmarken van computers.

Bronnen: BBC News, New Scientist

Beeld: Mykl Roventine/cc 2.0


Meer Nieuws