2016 duurt een seconde langer

KIJK-redactie

09-07-2016 10:40:45

schrikkeltijd

Het jaartal 2016 heeft een schrikkelseconde gekregen. Die moet ervoor zorgen dat de tijd goed blijft lopen.

Het wordt een lang, slepend jaar. 2016 heeft al een schrikkeldag, maar de International Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS) heeft aangekondigd dat er nog een extra seconde aan het kalenderjaar wordt toegevoegd.

De schrikkelseconde krijgen we cadeau op oudjaarsdag. Om 23.59:59 uur, Universeel Gecoördineerde Tijd (UTC), gaat de klok eerst naar 23.59:60 uur voordat we het nieuwe kalenderjaar inluiden. In Nederland hebben we de fles champagne dan overigens allang ontkurkt, want we lopen hier in de winter één uur voor op de UTC.

Corrigerende tik

Een schrikkelseconde is nodig om onze aarde met zijn ietwat onregelmatige rotatie weer in de pas te laten lopen met atoomklokken. Het is de zesentwintigste keer dat er een seconde wordt toegevoegd; in 1972 gebeurde dit voor het eerst.

Het is overigens maar goed dat bonusseconden bestaan. Zonder deze ‘corrigerende tik’ zouden we in 2100 tussen de twee en drie minuten achterlopen op de zon en in het jaar 2700 zelfs een halfuur. En daar moeten we natuurlijk niet aan denken.

Bronnen: New Scientist, ScienceAlertPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Geen categorie

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis