3D-printer gemaakt van elektronisch afval

KIJK-redactie

14-10-2013 13:00:25

Een 3D-printer maken van oude, afgedankte elektronica? Togolees Gnikou bewijst dat het kan. Sterker nog: hij wil zelfs e-waste naar Mars sturen.

Wij westerlingen produceren nogal wat e-waste: elektronisch afval. Een gemiddelde Amerikaan vervangt bijvoorbeeld zijn mobiele telefoon elke twaalf tot achttien maanden. De oude telefoon wordt afgedankt en belandt uiteindelijk op vuilnisbelt.

Die e-waste-vuilnisbelten bevinden zich voornamelijk in ontwikkelingslanden, zoals het Afrikaanse Togo. Daar heeft Kodjo Afate Gnikou een 3D-printer gebouwd van bijna alleen maar elektronisch afval: oude scanners, de buitenkant van een desktopcomputer en diskdrives. Hierdoor bedragen de productiekosten van zijn printer slechts 100 dollar.

Naar Mars?

Het is de droom van Gnikou om e-waste naar Mars te sturen om daar huizen te creëren voor toekomstige bewoners. Met dit idee, W.Afate genaamd, heeft hij het al geschopt tot NASA’s International Space Apps Challenge. In onderstaande video legt hij het verder uit.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Meer weten? In KIJK 11/2012 stond een artikel over e-waste en de economie die om de vuilnisbelt ontstaat.

Bronnen: W.Afate, 3ders.org (3D-printer), 3ders.org (Mars), Spaceappschallenge.org, Hackaday.comPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis