6 tips voor filmfestival Imagine

KIJK-redactie

07 April 2015 16:00

Ex machina op Imagine Film Festival

Morgen start in Amsterdam het Imagine Film Festival. Welke films moet een KIJK-lezer absoluut even meepikken?

Geen zin om tot december te wachten op een overdosis robotactie in de langverwachte nieuwe Star Wars-film? Dan is het Imagine Film Festival, Amsterdam (8-18 april in EYE, IJpromenade 1) een aanrader. Sciencefiction was altijd al een belangrijk onderdeel van de programmering, maar dit jaar pakt Imagine helemaal uit voor de sf-gek. Masterclasses, documentaires en natuurlijk speelfilms, alles onder het motto ‘We love robots‘.

Zo opent Imagine met de thriller Ex machina (zie foto), waarin kunstvrouw Ava niet alleen bloedmooi is, maar ook gevaarlijk slim blijkt. In Europa report wordt een missie ondernomen naar de bevroren Jupitermaan Europa. Regisseur Sebastian Cordero heeft zijn fictiefilm bijna volledig opgebouwd uit found footage en gefingeerde interviews. Dark Star daarentegen is wel waar. In deze documentaire wordt een portret van de Zwitserse kunstenaar H.R. Giger geschilderd. Een grote naam in sciencefiction door zijn ontwerp van het monster uit Alien.

Speciale gast op Imagine is Mark Setrakian, die wel Hollywoods beste robotbouwer wordt genoemd. Setrakian geeft op 16 april een masterclass over zijn werk, waarin hij dieper ingaat op zijn ontwerpen voor films als Hellboy en Pacific rim, maar ook nieuwe ontwikkelingen als 3D-printing aansnijdt. Dat Setrakians robots het echt doen, blijkt wel uit zijn medewerking aan de SyFy-show Robot combat league.

Twee lezingen zijn ook de moeite waard. Hoogleraar artificiële intelligentie Eric Postma (Universiteit van Tilburg) bekijkt aan de hand van filmfragmenten in De sociale robot of de robotwetten van Asimov nog wel toereikend zijn. Op 15 april. In Robots en hartstocht (12 april) gaat hoogleraar Anneke Smelik (Radbout Universiteit, Nijmegen) vooral in op de emotionele band die wij met robots hebben. Want waar komt die liefde en fascinatie toch vandaan?

Kaarten voor Setrakian, Postma en Smelik zijn gratis af te halen aan de kassa van Imagine, in het Eye-gebouw aan het IJ. Wees er snel bij.

Tekst: Mark van den Tempel


Meer Nieuws