A-10 schiet per ongeluk een raket af

André Kesseler

11-09-2019 15:59:06

A-10 Thunderbolt

Tijdens een oefening maakte een Thunderbolt-piloot een foutje dat heel anders af had kunnen lopen…

Het incident vond een paar dagen geleden plaats op het Jackal Military Operations Area, een oefenterrein 100 kilometer ten noordoosten van Tucson. De A-10C van het 354th Fighter Squadron, gestationeerd op de Davis Monthan Air Force Base, had de opdracht om met zijn zevenloops AU-8/A Avenger Gatling gun doelen op de grond te bestoken toen hij kennelijk een verkeerde knop indrukte en een Hydra 70-gronddoelraket afvuurde.

Lees ook:

Thunderbolt

Witte fosfor

Het ging om een M-156 die voorzien is van een kop met witte fosfor. Officieel is de raket bedoeld om met rook een doel te markeren of om een rookgordijn te leggen. Maar als er niet zulke strenge internationale afspraken over waren, zouden de raketten ook heel geschikt zijn om grondtroepen of andere doelen mee in de hens te zetten.

Volgens een persbericht dat de Davis Monthan Air Force Base naar buiten bracht, kwam de raket terecht in een woestijngebied “dat niet toegewezen is voor het oefenen met munitie.” Er zijn geen opnamen van het incident vrijgegeven, maar om je een beeld te geven…

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vogels

Het is niet de eerste keer dat een A-10 Thunderbolt dit jaar op deze manier het nieuws haalt. Op 1 juli werd een A-10C boven Florida geraakt door een vogel, waarna de vlieger per ongeluk drie trainingsbommen liet vallen.

Een woordvoerder de Davis Monthan luchtmachtbasis zegt dat er een onderzoek is gestart naar het meest recente incident.

Bronnen: Popular Mechanics, CBS News

Beeld: USAF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?