Aanschouw de blauwe maan via NASA’s livestream

Laurien Onderwater

2018-01-31 08:59:42

bloedmaan supermaan maan

Zeg je plannen voor vanavond maar af, want de blauwe maan is te zien. Bovendien is er sprake van een supermaan, dus het hemellichaam zal extra helder zijn.

Eens in de twee of drie jaar gebeurt er iets bijzonders: dan treedt er twee keer een volle maan op in één kalendermaand. Een verschijnsel dat een blauwe maan wordt genoemd en overigens niks heeft te maken met de kleur van de maan.

Toevallig is deze blauwe maan vanavond te zien, want de vorige volle maan was op 1 januari 2018. We moeten dan wel geluk hebben met het weer en dat wil nog wel eens tegenzitten in Nederland. Niet getreurd, de NASA komt met een livestream, zodat iedereen van de blauwe maan kan genieten.

Extra bijzonder

Een blauwe maan op zich is dus al buitengewoon, maar 2018 is een extra bijzonder jaar, want hierin zijn twéé blauwe manen te aanschouwen! Vanavond en op 31 maart. De eerstvolgende keer dat er twee blauwe manen in één jaar zijn, is pas weer in 2037.

Daarnaast is de blauwe maan van vanavond ook nog eens een supermaan, dus het hemellichaam zal helderder zijn dan normaal gesproken. Dat komt door de elliptische baan die het hemellichaam om onze aarde beschrijft. Daardoor staat hij de ene keer dichter bij onze planeet, zoals vanavond, en de andere keer verder af.

Extra, extra bijzonder

Maar we doen er nóg een schepje bovenop. Want we hebben het hier niet alleen over een blauwe supermaan, maar over een blauwe superbloedmaan.

Er is sprake van een bloedmaan als de maan precies in de schaduw van de aarde valt. De aardbol buigt dan al het licht van de zon af, behalve het licht uit het rode spectrum. En dat valt op de maan, waardoor deze donkerder en roder van kleur wordt.

Het jammere is alleen dat wij de bloedmaan niet kunnen zien; we zullen het ‘slechts’ moeten doen met de blauwe supermaan. Tenzij je dus de livestream van de NASA bekijkt, want dan kun je wel het extra, extra bijzondere fenomeen zien. Hou deze link daarom goed in de gaten. Geniet ervan!

Bronnen: NASA, Popular Mechanics

Beeld: Tom Tietz

Lees ook:

KIJK 2/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK editie 11 - 2021
Nieuwste editie

Met onder andere: Worden robots ooit autonoom? - Bijdehante beestjes - Tech-toys