Aardappels telen in de lucht

KIJK-redactie

12 November 2010 10:00

Grote aardappelvelden zijn niet langer nodig. Een onderzoeksproject laat zien dat aardappels prima kunnen groeien zonder grond.

Alle productie moet efficiënter, zo ook die van aardappels. In een onderzoeksproject in Spanje wordt daarom geëxperimenteerd met het laten groeien van de knollen in een kas. Door de planten niet in de grond te stoppen maar erboven, leveren ze vijf tot zes keer meer.

De techniek die gebruikt wordt heet Aeroponics. Hierbij groeien de wortels in complete duisternis in de lucht. Voedingsstoffen worden via een vernevelaar in de lucht gebracht én van tijd tot tijd met water over de wortels gesprayd. Zo wordt het contact met ziekteverwekkers in de grond vermeden.

Omdat de voortgang continu kan worden bijgehouden en bijgestuurd, is de groei van de planten optimaal. De wortels bereiken een ideale diameter van tussen de 20 en 25 millimeter en elke plant gaat evenveel produceren. Iets wat onmogelijk is bij traditionele aardappelteelt.

Daarnaast is deze productie een stuk minder arbeidsintensief, wat de kostprijs nog eens extra laag maakt. Hoewel het project in Spanje nog maar een voorloper is, zal volgens de initiatiefnemers uiteindelijk de hele wereld ervoor kiezen om ook bovengronds te gaan produceren.

Bronnen: AlphaGalileo

Beeld: Tecnalia


Meer Nieuws