Aardbevingen meten met je laptop

KIJK-redactie

03 April 2010 16:00

Het Quake-Catcher Network heeft een nieuw project opgezet om meer te weten te komen over aardbevingen. Het enige dat nodig is, is een klein leger vrijwilligers met laptops.

Elizabeth Cochran, geo-wetenschapper aan de Riverside-universiteit van Californië, kwam op een geweldig idee toen ze hoorde dat de nieuwste laptops vaak uitgerust zijn met een zogeheten versnellingsmeter. Deze meter, die bewegingen detecteert, is bedoeld om de harde schijf af te sluiten op het moment dat de laptop valt.

Maar Cochran had er andere plannen mee. Ze bedacht dat de meters ook aardbevingen konden voelen. Samen met een team onderzoekers en technici ontwikkelde ze een programma dat de bewegingen van de laptop van ingeschreven vrijwilligers kan meten. De software begint te lopen op het moment dat de laptop niet in gebruik is, waardoor ‘valse’ bewegingen niet tellen. Wanneer meerdere computers tegelijkertijd een schok melden, moet er volgens Cochran wel sprake zijn van een aardbeving.

Inmiddels zijn er zo’n duizend mensen uit 61 verschillende landen die meedoen aan het project. Als daar nog een paar duizend bij komen, hopen de onderzoekers meer informatie te krijgen over de manier waarop aardbevingen door de grond ‘reizen’. Hiermee kunnen in de toekomst wellicht gebieden worden gewaarschuwd voor een naderende beving, die het Quake-Catcher Network elders al heeft gemeten.

Het nieuwe systeem heeft als grote voordeel dat het niets kost; de software is gratis en de hardware zit standaard in de nieuwste laptops. De traditionele seismografen kosten daarentegen tussen de 5000 en de 10.000 dollar, al zijn die wel stukken nauwkeuriger dan het systeem van Cochran.

Bronnen: LiveScience

Beeld: Quake-Catcher Network


Meer Nieuws