Advocaat met zware stem verliest rechtszaak vaker

KIJK-redactie

30-12-2014 16:00:02

Onderzoek laat zien dat het stemgeluid van een advocaat de uitkomst van de rechtszaak kan beïnvloeden.

Mannen en vrouwen hebben een voorkeur voor een leider met een zware, mannelijke stem. Maar als advocaat met een zwaar stemgeluid heb je minder geluk. Uit onderzoek van Alan Yu van de Universiteit van Chicago en juridisch specialist Daniel Chen van de Zwitserse ETH Universiteit blijkt dat deze advocaten minder kans hebben om de rechtszaak te winnen dan wanneer ze een hogere stem hebben.

De onderzoekers lieten tweehonderd vrijwilligers naar zestig geluidsopnames van mannelijke advocaten luisteren. Iedere opname bevatte de uitspraak “Mister Chief Justice, may it please the court” (In het Nederlands: “Meneer de Rechter, moge het de rechtbank behagen”). Dit is een standaard openingszin waarmee de advocaat zijn respect voor de rechtbank toont. De vrijwilligers gaven vervolgens aan hoe zwaar zij de stem van iedere advocaat vonden klinken en dit werd naast de uitkomst van de betreffende rechtszaken gelegd.

Waarom stemgeluid de uitkomst van de rechtszaak beïnvloedt, is voor de onderzoekers moeilijk te verklaren. Taalkundige Yu vraagt zich af of het kan liggen aan het vertrouwen dat de advocaat heeft in de rechtszaak. “Het zou zomaar kunnen dat de advocaat ter compensatie een zwaardere stem opzet als hij denkt de rechtszaak te gaan verliezen.”

De resultaten van het onderzoek zullen in januari bekend worden gemaakt op de jaarlijkse bijeenkomst van de Linguistic Society of America.

Bron: New ScientistPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws