Methode ‘Iceman’ beïnvloedt afweersysteem

KIJK-redactie

07-05-2014 13:00:52

Nederlandse onderzoekers beweren dat met speciale trainingstechnieken het afweersysteem bij te sturen is. Tot nu toe werd altijd gedacht dat dit onmogelijk was.

Het onderzoek van het Radboudumc Nijmegen richtte zich op Wim ‘The Iceman’ Hof, die onlangs nog te gast was bij KIJK Live!. Hof trainde tien dagen lang twaalf gezonde jongemannen in meditatie- en ademhalingsoefeningen in de Poolse vrieskou. Terug in Nederland kregen de deelnemers net als een groep van twaalf niet-getrainde mannen een injectie met endotoxines die een afweerreactie zou moeten opwekken. Wat bleek? Bij de getrainde mannen was deze reactie aanzienlijk minder heftig dan bij de niet-getrainde mannen.

De Iceman heeft al langer de belangstelling van de wetenschap. Hij zou extreme omstandigheden kunnen weerstaan door zijn autonome zenuwstelsel te onderdrukken en daarmee zijn afweersysteem te beïnvloeden. Lang werd gedacht dat dat onmogelijk was; het autonome zenuwstelsel heet niet voor niets autonoom. Toch lijkt het met de Wim Hof-methode te lukken. De technieken zorgen voor een verhoogde adrenaline-aanmaak die zijn effect heeft op het afweersysteem. Zo maakten de getrainde mannen minder ontstekingseiwitten aan en hadden ze minder last van ziekteverschijnselen.

Auto-immuunziektes

Deze ontdekking biedt mogelijkheden voor patiënten met auto-immuunziektes zoals reuma. Misschien dat zij met deze technieken ook hun afweersysteem kunnen onderdrukken en zo minder last hebben van hun aandoening. Al benadrukken de onderzoekers dat ze de methode eerst nog verder moeten onderzoeken.

Bekijk het filmpje van het KIJK Live!-praatje over én met Iceman Wim Hof:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: PNAS, Radboudumc Nijmegen

Tekst: Tom GerritsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar