Airbus wil vliegtuigen printen

André Kesseler

14-07-2012 13:00:52

Je leest het goed: Airbus wil vliegtuigen printen. Met een enorme 3D-printer. En dan geen gewoon vliegtuig, maar eentje met een deels doorzichtige romp.

Een 3D-printer gebruiken in de vliegtuigindustrie is geen nieuwe ontwikkeling. Er wordt al jaren gewerkt aan apparaten die computergegenereerde ontwerpen omzet in bijvoorbeeld een motoronderdeel. En die worden ook echt gebruikt. Met ingang van dit jaar worden de eerste Airbus 380’s voorzien van in 3D-geprinte onderdelen (stoelen bijvoorbeeld) en ook de Eurofighter Typhoon is ermee uitgerust. Maar een compleet vliegtuig afdrukken is quite different koek. En toch denkt Airbusmedewerker Bastian Schafer, die al twee jaar aan het idee werkt, dat het kan.

Het grote voordeel is dat zo’n toestel niet uit verschillende, aan elkaar gelaste of geklonken componenten is opgebouwd, maar uit één stuk bestaat. En dat maakt hem niet alleen veel sterker, maar ook nog eens veel lichter. Schafer denkt aan een gewichtsbesparing van 65 (!) procent.

Het duurt nog wel even voordat zo’n enorme printer is ontwikkeld. De grootste 3D-printer tot nu toe is de D-shape en die kan ‘slechts’ voorwerpen van een paar meter afdrukken. Voor een vliegtuig zou je niet alleen een veel grotere printer nodig hebben (zo ongeveer ter grootte van een vliegtuighangaar), maar ook nog eentje die verschillende materialen kan verwerken. (Hieronder een filmpje over de D-shape… in het Italiaans.)

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

En dan is er nog het probleempje van de doorzichtige vliegtuigromp die we je vorig jaar al lieten zien en die passagiers een ongekende vliegsensatie gaat geven. Ook dat moet volgens Schafer en zijn team in de komende jaren op te lossen zijn.

Theoretisch gezien, zo beweren ze, is het niet onmogelijk om een vliegtuigprinter te ontwikkelen. Maar er zijn nog heel veel stapjes nodig voor het zover is. Daar hebben ze nog wel even de tijd voor, want Airbus verwacht dat het revolutionaire toestel pas in 2050 zal vliegen.

Bron: Forbes

Beeld: AirbusPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar