Airco’s koelen straten van Qatar

Karlijn Klei

26 October 2019 08:59

qatar

Om de zinderde hitte tegen te gaan, staan er in Qatar tegenwoordig niet alleen binnen maar ook buiten tal van airconditioners te loeien.

In Qatar is het warm, heel erg warm. Tijdens een gemiddelde zomernacht is het op het Midden-Oosterse schiereiland niet koeler dan 32 graden Celsius en overdag wordt het zelfs in de schaduw makkelijk 46 °C. Die haast ondraaglijke hitte probeert de kleine, maar stinkend rijke staat te bestrijden met grote hoeveelheden airco’s. En niet alleen binnen – ook buiten op straat maken de vaak gigantische apparaten overuren.

Lees ook:

Zweten

Qatar, hoofdstad Doha in het bijzonder, wordt elk jaar warmer. En hoewel ze daarin met oog op de klimaatverandering natuurlijk niet de enige zijn, stijgt de temperatuur er door tal van aspecten (nog) harder dan elders op de wereld. En dat zal met de snelle groei van de staat en het aantal inwoners in de toekomst alleen maar toenemen.

De toch wel behoorlijk absurde ‘oplossing’ lijkt voor Qatar talloze airco’s te zijn, blijkt uit een uitgebreid artikel van The Washington Post. Zo moet het niet alleen binnen, maar ook buiten op straat, pleinen, in openluchtpanden zoals winkelcentra en stadia – zoals het Al Janoub-stadium dat tijdens de World Cup in 2022 voetbalwedstrijden moet hosten – een stuk beter uit te houden zijn.

Het Al Janoub-stadium in 2019. © Zaha Hadid Architects

Vicieuze cirkel

Zo’n zestig procent van de elektriciteit in Qatar gaat naar verkoeling. Ter vergelijking; in de VS is dat pakweg 15 procent. Daarmee zouden deze openluchtairco’s verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Die energie die de blazers nodig hebben, is namelijk vooral afkomstig van fossiele brandstoffen.

Hoewel Qatar daar (deels) liquid natural gas (lng), oftewel vloeibaar aardgas, voor gebruikt – de ‘schoonste fossiele brandstof’ – komen ook daarbij bij verbranding broeikasgassen vrij. Die zorgen op hun beurt weer voor temperatuurstijgingen, waarvoor er weer meer airco’s bijgepakt worden. Een vicieuze cirkel dus.

Laten we eerlijk zijn, vreemd is het niet dat Qatar met deze extreme temperaturen op zoek is naar verkoeling. Maarja, liever voorkomen dan genezen, toch? Dergelijke opmerkingen krijgt Mohammed Ayoub, van het Environment and Energy Research Institute van Qatar vaker. “Dan vraag ik”, zegt hij, “‘zet jij je dan airco en koelkast uit en stop je met autorijden?’ Niemand, zegt ja.”

Bronnen: The Washington Post

Beeld: Zaha Hadid Architects via Wikipedia

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Nieuws