Amazonevis gaat levens redden

André Kesseler

14 February 2012 16:00

Een wetenschapper van de Universiteit van San Diego gebruikt de schubben van een vis uit de Amazonerivier als inspiratiebron voor betere kogelwerende vesten.

Tijdens een bezoek aan het Amazonegebied vroeg biomimicry-expert Marc Meyers zich ineens af hoe de vissensoort Arapaima gigas kon overleven in een van piranha’s vergeven rivier als de Amazone. Schijnbaar zijn de schubben van het dier bestand tegen de vlijmscherpe tanden van de piranha’s en Meyers wilde wel eens weten hoe dat kan.

Eenmaal terug op de universiteit zette hij wat piranhatanden vast op een hydraulische pers en ging daarmee een proefopstelling met arapaimaschubben te lijf. De tanden braken stuk voor stuk af voordat ze door de schubben konden dringen.

Onderzoek wees uit dat de schubben zijn afgedekt met een laag gemineraliseerd materiaal dat ongeveer zo hard is als het enamel op onze tanden. Daaronder zitten lagen collageenvezels die, net als een plaat triplex, om en om zijn gerangschikt. En daar bijt elke piranha dus zijn tanden op stuk.

Myers denkt dat de schubben niet alleen kunnen leiden tot betere body armor, maar ook van groot belang kan zijn voor de luchtvaartindustrie. Die is namelijk altijd op zoek naar flexibele, sterke en toch lichte materialen.

Bron: UC San Diego

Beeld: George Chernilevsky/CC BY-SA 3.0


Meer Nieuws