‘Amerika duizenden jaren eerder ontdekt’

André Kesseler

29-02-2012 09:00:02

De wetenschap ging er tot voor kort vanuit dat de eerste ‘ontdekkers’ van Amerika zo’n 15.000 jaar geleden via de dichtgevroren Beringstraat naar Noord-Amerika kwamen. Maar dat lijkt niet te kloppen.

Dennis Stanford van (Smithsonian Institution, Washington) en Bruce Bradley (Universiteit van Exeter) beweren al heel lang dat Amerika niet vanuit Azië, maar vanuit Europa werd bevolkt. West-Europanen zouden in de steentijd, per boot of te voet, via de bevroren noordkant van de Atlantische oceaan de oversteek hebben gemaakt. En dan niet 15.000 jaar geleden, maar al 19.000 tot 26.000 jaar geleden.

Recente archeologische vondsten aan de oostkust van Amerika lijken uit te wijzen dat ze gelijk hebben. Het gaat om stenen gereedschappen die op zes verschillende plekken aan en voor de Amerikaanse oostkust werden gevonden.

Volgens Stanford en Bradley is er nog een aanwijzing dat hun theorie klopt. Als Noord-Amerika vanuit Oost-Siberië was bevolkt, dan had men daar ook 15.000 jaar oude tekenen van menselijke beschaving moeten vinden. En dat is volgens hen niet het geval.

Deze zomer wordt er op de zeebodem en bij de vindplaatsen in Maryland, Pennsylvania en Virginia opnieuw onderzoek gedaan naar voorwerpen die de theorie van de twee onderzoekers kunnen versterken.

Bron: The Independent

Beeld: ShutterstockPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws