Amerikaan vestigt snelheidsrecord op elektrische motor

André Kesseler

18 April 2011 10:00

Vorige week verbrak de Amerikaan Chip Yates het snelheidsrecord voor elektrische motoren. Maar hij denkt dat er nog meer in zit.

Yates ondernam zijn poging op een zoutvlakte in de Californische Mojavewoestijn en daarbij haalde hij een snelheid van 306,7 kilometer per uur. Ondanks het feit dat hij zijn eigen oude record met 27,3 km/h verbrak, is de snelheidsduivel toch een beetje teleurgesteld.

Chip Yates op elektrische motor

Op basis van computerberekeningen had hij verwacht dat hij door de ‘magische’ grens van 200 mijl (321,9 km/h) zou gaan, maar de motor ondervond door een licht briesje net iets te veel weerstand.  Bovendien kon Yates maar twee keer een poging doen, doordat beide laadstations het begaven en er geen andere manier was om de 12,4 kWh zware batterijen op te laden. Hieronder een filmpje van die recordpoging. Niet veel te zien, wel te horen…

Yates zal dus ongetwijfeld een nieuwe poging ondernemen, maar eerst gaat hij met dezelfde motor op 26 juni 2011 meedoen aan de Pikes Peak International Hill Climb, bijgenaamd the Race to the Clouds. Die wordt jaarlijks verreden in de Amerikaanse staat Colorado. Het parcours gaat over een 20 kilometer lange, deels onverharde weg met in totaal 156 bochten en de finish is op 1439 meter hoogte.

Dat gaat er zo ongeveer zo uit zien, maar dan stiller…

Bronnen: Wired

Beeld: Chip Yates


Meer Nieuws