Amerikaans onbemand vaartuig beschiet doelen

André Kesseler

30-10-2012 16:00:52

Bij onbemand denk je al snel aan vliegtuigen, maar de Amerikaanse marine werkt al jaren aan onbemande vaartuigen. En met zo’n apparaat werden voor het eerst raketten afgeschoten.

 De Amerikaanse marine werkt voornamelijk aan vaartuigen die op allerlei manieren verkenningen uitvoeren. Unmanned underwater vehicles (UUVs) die vast vooruit kunnen varen om te kijken of het voor het moederschip veilig is, of het Common Unmanned Surface Vessel dat onbemand op mijnen kan jagen. Maar onbemande vaartuigen moeten als het aan de US Navy ligt straks ook van zich af kunnen bijten. Bijvoorbeeld bij het bewaken van havens of het beschermen de (bemande) vloot.

De proef op een marinebasis aan de Amerikaanse oostkust werd uitgevoerd met een 11 meter lange op afstand bestuurbare rigid hull inflatable boat die voor de gelegenheid was uitgerust met een Precision Engagement Module waarmee Spike-raketten kunnen worden afgevuurd. De raketten wegen een kilo of vijftien en hebben een bereik van zo’n 4 kilometer.

Het lijkt alsof alle projectielen het doel missen, maar de US Navy benadrukt dat dat komt door de camerahoek. Overigens laat een woordvoerder van de marine weten dat dit pas de eerste voorzichtige stappen zijn. Het duurt nog jaren en er zullen nog heel wat tests volgens voordat de marine beslist of bewapende onbemande vaartuigen gaan aankopen.

Bron: Wired

Beeld: US NavyPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws