Amerikaans radarstation SBX-1 lag voor Noord-Koreaanse kust

KIJK-redactie

08 November 2016 13:00

SBX-1 radarstation

De Verenigde Staten hebben een maand lang een enorm, drijvend radarstation voor de Koreaanse kust gestationeerd.

Een van de meest mysterieuze en bizarre vaartuigen van de Amerikaanse marine is de drijvende Sea-Based X-Band Radar (SBX-1). Het op een boorplatform rustende radarstation heeft afgelopen oktober een maand lang voor de kust van Noord-Korea gelegen.

Radarstation observeerde tests

Het SBX-1-radarstation lag in internationale wateren terwijl Noord-Korea verschillende ballistische raketten afvuurde. Een Zuid-Koreaanse militaire official heeft het nieuws bevestigd tegenover de Amerikaanse defensie-krant Stars and Stripes.

“[SBX-1] is naar een niet nader genoemde locatie naast het Koreaanse schiereiland gestuurd voor een missie van een maand, nadat het eind september vanuit Hawaii was vertrokken. Eind oktober is SBX weer teruggevaren naar zijn thuishaven”, aldus de Zuid-Koreaanse official.

Giant Golf Ball

radarstation

Het platform waar de SBX-1-radar op rust is van Russische(!) makelij.

Inmiddels is de Giant Golf Ball, zoals het ding wordt genoemd, weer terug in Hawaii en worden alle radargegevens bestudeerd. Noord-Korea heeft in de periode dat SBX-1 voor de kust lag tientallen raketten gelanceerd.

De Amerikanen hebben met de SBX-radar waarschijnlijk vooral de testlancering van een Noord-Koreaanse Musudanraket op 15 oktober willen waarnemen. De raket explodeerde vrijwel direct na de lancering. Een tweede test enkele dagen later zou ook een mislukking zijn geweest, aldus de website Popular Mechanics.

‘Honkbal op 4000 kilometer’

De Amerikanen zien Noord-Korea als een grote bedreiging voor hun bondgenoten in de regio, zoals Zuid-Korea en Japan. Maar ook een mogelijke, toekomstige aanval op Amerika zelf wordt niet uitgesloten. Van belang is daarom zoveel mogelijk te leren over waar de Noord-Koreanen toe in staat zijn met hun wapens.

Het SBX-1-radarstation speelt daar een rol in. De X-Band-radar is opgebouwd uit maar liefst 45.000 zender- en ontvangermodules. Het systeem zou volgens sommigen een vliegend object van het formaat van een honkbal kunnen waarnemen vanaf een afstand van 4000 kilometer. Andere bronnen spreken echter van – een nog altijd respectabele – 2000 kilometer.

31 meter hoog

De Giant Golf Ball rust op een boorplatform dat deels in het water kan zakken. Ook zou het SBX-platform op eigen kracht een snelheid van 8 knopen halen, ongeveer 15 kilometer per uur. Sneller gaat het als het platform door een speciaal transportschip wordt vervoerd.

radarstation

De SBX-1 kan zelf varen, maar het radarstation kan ook op een transportschip zoals de Blue Marlin vervoerd worden. (Foto: Petty Officer 2nd Class Ryan C. McGinley, U.S. Navy)

De witte bol die de radar tegen elementen beschermt, is 31 meter hoog en heeft een diameter van bijna 37 meter. Aan boord werken zo’n 80 man. Het vaartuig is overigens onbewapend.

Bronnen: USNI News, Popular Mechanics


Meer Nieuws