André Kuipers eindelijk echt thuis

KIJK-redactie

20 July 2012 16:16

Vanochtend kwam de Nederlandse astronaut André Kuipers aan op de luchthaven in Schiphol. Daar stond hij de pers te woord; KIJK was erbij.

Na een verblijf van zes maanden op het ruimtestation ISS landde André Kuipers op 1 juli in Kazachstan. Bijna meteen vloog hij door naar Houston voor een paar weken intense revalidatie, medische tests en nabesprekingen van de missie. Vandaag landde hij eindelijk weer in Nederland.

Succesvolle koppeling

Over zijn landing op 1 juli zegt Kuipers: “Bij terugkomst voelde de aarde een beetje als een magneet aan. Je wordt platgedrukt en je voelt je zwaar en verlamd. Maar aanpassen aan de zwaartekracht gaat verrassend snel. Ik moet hem wel nog weer leren gebruiken, want ik laat regelmatig dingen vallen.”

Zijn verblijf op het ISS was geweldig, vervolgt de astronaut. “Het hoogtepunt was het monitoren van de koppeling van de ATV, een Europees vrachtschip.” Nog een succes was het uitvoeren van een stuk of vijftig experimenten waar Kuipers van tevoren een uitgebreide training voor had gekregen. “Het verzamelen van data ging voor nagenoeg alle experimenten goed. Nu is het aan de wetenschappers op aarde om analyses uit te voeren.”

Bezuinigingen

Een ander onderwerp dat werd aangesneden, was dat Nederland gaat bezuinigen op de ruimtevaart, waardoor de kans op nog een Nederlandse astronaut heel klein is. Kuipers’ nuchtere reactie: “Ik zie mijzelf als een Europese astronaut op een internationale missie. Daarnaast zullen dit soort kleine fluctuaties in de toekomst niet meer belangrijk zijn. Wanneer mensen dan terugkijken, herinneren ze alleen Sputnik, Gagarin, de maanlanding en het ISS.”

Als laatste laat Kuipers weten dat hij niet echt heeft meegekregen wat zijn tweede ruimtereis in zijn moederland allemaal teweeg heeft gebracht. Hij is wel blij dat er nu zoveel interesse is voor de ruimtevaart. Over zijn status als BN’er zegt hij lachend: “Deze aandacht is anders dan dat voor een politicus of voetbalcoach; iedereen blijft positief.”

Voor wat ISS-nostalgie: André Kuipers’ beleving van zijn verlengde missie op het ISS. KIJK had ook voor zijn vertrek een interview met hem en zijn ISS-ruimtekiekjes vind je hier en hier.

Beeld: NASA


Meer Nieuws