Antieke vliegtuigen ingezet tegen IS

Naomi Vreeburg

12-03-2016 13:00:49

Ze zijn al jaren met pensioen en toch werden onlangs OV-10 Bronco’s ingezet om IS te bestrijden.

Het Amerikaanse leger laat maar weer eens zien dat oude rotten in het vak best nuttig kunnen zijn. De Verenigde Staten hebben twee vintage vliegtuigen – die al jaren met pensioen zijn – opgelapt en ingezet in het Midden-Oosten. En daar blijken ze nog prima in staat te zijn om grondtroepen tegen IS te verdedigen .

Het gaat hier om de Rockwell OV-10 Bronco. Een propeller-aangedreven, lichtbewapend vliegtuigje dat tijdens de Vietnamoorlog intensief werd ingezet. De toestellen konden snel opstijgen en richting grondtroepen vliegen als er ergens luchtsteun nodig was. Na de Vietnamoorlog werden ze grotendeels vervangen door de A-10, maar halverwege de jaren ’90 gingen ze geheel met pensioen en werden deels opgeslagen op AMARC, het  Aircraft Maintenance And Regeneration Center in Tucson. AMARC staat beter bekend als The Boneyard (het vliegtuigkerkhof), maar een deel van de vliegtuigen wordt er ook opgeslagen om ze later weer te kunnen gebruiken.

De OV-10 werd na de Vietnamoorlog vervangen door de A-10.

De OV-10 werd na de Vietnamoorlog vervangen door deze A-10.

Het Pentagon blijkt de Bronco’s niet los te kunnen laten. In 2012 pompte het 20 miljoen dollar om twee overgebleven OV-10’s uit te rusten met nieuwe wapens en communicatieapparatuur. In mei 2015 mochten ze zichzelf bewijzen in Syrië en Irak. En dit deden ze, volgens luchtmacht-luitenant Bryant Davis uitstekend. 82 dagen lang streden ze samen met de grondtroepen en voltooiden 99 procent van de missies die voor de toestellen waren gepland.

De tweekoppige bemanning zitten in de OV-10 Bronco achter elkaar.

De tweekoppige bemanning zitten in de OV-10 Bronco achter elkaar.

De vliegtuigen werden overigens niet alleen ingezet om grondtroepen te helpen. Het Amerikaanse leger wilde ook onderzoeken of de Bronco’s straaljagers zoals de F-15 en F/A-18 kunnen vervangen. De OV-10’s zijn namelijk een stuk goedkoper in het gebruik dan de modernere gevechtsvliegtuigen. Een uur vliegen met een F-15 kost bijvoorbeeld 40.000 dollar, met een Bronco slechts 1000 dollar.

De OV-10 Bronco’s zijn overigens niet de enige oudgedienden die uit de mottenballen worden gehaald en nieuwe missies gaan vliegen. Hierover binnenkort meer in KIJK.

Bron: Daily BeastPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis