App tegen angst: je spinnenfobie aanpakken

Loys Bakker

13-10-2021 15:31:53

ZeroPhobia

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben een app ontwikkeld die mensen kan helpen hun spinnenangst te overwinnen.

Het zal de mensen met arachnofobie niet zijn ontgaan: het spinnenseizoen is weer begonnen. Nu onze achtpotige buren weer voor de deur staan, willen de meesten iets doen aan hun fobie. Volgens experts is de beste kuur tegen spinnenvrees het onder ogen zien van de angst: geleedpotigen over je heen laten krioelen werkt volgens hen toch echt het beste. Maar daar zijn de wetenschappers van de VU Amsterdam het niet mee eens. Ze ontwikkelden een app voor mensen met een spinnenfobie, ZeroPhobia.

Lees ook:

Augmented reality

De app maakt gebruikt van augmented reality (AR). AR vult beelden van jouw werkelijke omgeving aan met onderdelen die er niet echt zijn. Op die manier kun je bijvoorbeeld een Pokémon vinden in je eigen straat. Veel apps maken gebruik van de technologie, maar klinisch psycholoog Tara Donker en haar collega’s gebruiken AR liever voor serieuzere doeleinden.

In het persbericht van de VUwordt uitgelegd hoe het team AR gebruikt om deelnemers over hun angsten heen te helpen. De speler kan kiezen uit vijf verschillende geanimeerde spinnetjes, die hij elk een naam mag geven. De voice-over in de app geeft informatie over de spinnensoorten en biedt tegelijkertijd oppeppende praatjes, zodat de gebruiker zelfverzekerder wordt. Op deze manier wordt de deelnemer door zes levels begeleid. Ieder level komt de spin dichterbij, tot hij uiteindelijk over je hand heen loopt.

Effectief

Fobie-apps zijn hard nodig, want “slechts één procent van mensen met een specifieke fobie ontvangt effectieve therapie”, legt Donker uit. “Ons doel is om wetenschappelijk bewezen effectieve therapie toegankelijk en betaalbaar te maken.”

ZeroPhobia is nu nog niet verkrijgbaar in de appstore. Het VU-team wil eerst meer onderzoek doen naar de applicatie. En daar hebben ze vrijwilligers voor nodig. Dus, heb jij een spinnenangst en wil je je graag voorbereiden op de herfst? Kijk dan even op de website van de VU.

Bronnen: VU, ZeroPhobia

Beeld: VU

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Mens