Spin vernoemd naar Finding Nemo-visje

Naomi Vreeburg

30-03-2021 09:00:00

spin

Maak kennis met Maratus nemo, een nieuw ontdekte spin die wel wat wegheeft van een clownsvis.

Als ik typ ‘Mine, Mine, Mine!’ weet menig Disney-liefhebber (of vader of moeder) wel over welke film ik het heb. Juist, Finding Nemo. Maar de irritante meeuwen hebben uiteraard niet de hoofdrol in deze film. De clownsvis Nemo wel. Een spin die arachnoloog Joseph Schubert van Museums Victoria onlangs heeft beschreven, vertoont gelijkenissen met deze vis, en is dan ook naar het tekenfilmfiguurtje vernoemd.

Lees ook:

Verdwaald

Het achtpotige wezen behoort tot het geslacht Maratus, de pauwspinnen. Maratus nemo, zoals de wetenschappelijke naam van de nieuwe soort luidt, is door amateuronderzoek Sheryl Holliday gevonden in Zuid-Australië. In de stad Mount Gambier om precies te zijn.

Het ‘gezicht’ van de spin kleurt oranje-wit. Maar niet alleen hierom deed hij Schubert aan de clownsvis uit Finding Nemo denken. Net als deze hoofdrolspeler lijkt het beestje namelijk verdwaald. Maratus nemo leeft op drassige gronden – een verrassend vochtige omgeving voor een lid van dit geslacht.

Verder heeft de spin ongeveer de grootte van een korrel rijst, en de mannetjes doen een dansje voor de dames om ze te imponeren.

Starry Night

Het is niet voor het eerst dat Schubert in het nieuws komt omdat hij een spin een opvallende naam heeft gegeven. De arachnoloog staat erom bekend hier creatief in te zijn. Zo ontdekte hij in 2016 de Starry Night-spin. Zo genoemd omdat de achtpotige wel wat weg heeft van dit beroemde schilderij van Vincent van Gogh.

Bronnen: Evolutionary Systematics, IFL Science

Beeld: Joseph Schubert

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis