App vindt jouw beste vriend

KIJK-redactie

27-01-2015 13:00:58

Nooit meer kiezen tussen stappen met die ene vriend of een filmpje kijken met die andere. Deze nieuwe app vertelt precies wat het beste voor je is.

Zoveel vrienden, maar zo weinig tijd. Hoe geef je ze allemaal de aandacht die ze verdienen? Met de nieuwe app ‘pplkpr’ (lees: peoplekeeper) verdwijnt deze zorg als sneeuw voor de zon. Pplkpr helpt je namelijk jouw sociale leven te organiseren, want hij stuurt je vrienden berichten, plant afspraken met ze in en verwijdert ze uit je telefoon wanneer jullie relatie minder gezond is dan je dacht. Ideaal! Of niet?

Algoritmes

Ja, deze app bestaat echt. Maar voordat je begint, moet je even controleren of je alle benodigdheden in huis hebt: een smartphone met daarop de pplkpr-app, een polsbandje of smartwatch (gekoppeld aan je smartphone) die je hartslag registreert en heel belangrijk: vrienden. Heb je dit, dan wordt het tijd om jouw vriendenkring eens flink te gaan optimaliseren.

Terwijl jij en een nietsvermoedende vriend lekker aan het socializen zijn, registreert pplkpr je hartslag en daarmee wisselende emoties. Bij iedere wisseling vraagt de app je in te voeren om welke emotie het volgens jou gaat. Daarna gooit de software er een paar algoritmes tegen aan en vertelt je precies of het de moeite waard is om deze vriend ooit nog te spreken. Zo simpel is het!

Perfecte wereld

Op deze manier met je vrienden omgaan, gaat natuurlijk wel erg ver. Kunstenaars Lauren McCarthy en Kyle McDonald – de bedenkers van deze app – willen daarom ook heel duidelijk maken dat zij geen voorstanders zijn van dit soort computer-beheerste vriendschappen. Het gaat hen vooral om de maatschappelijke boodschap die ze ermee uitdragen.

“We hopen dat mensen die deze app proberen, kritisch na zullen denken over welke beslissingen zij wel en niet over willen laten aan computers”, aldus het duo. Daarnaast zijn ze allebei erg kritisch over niet nader te noemen sociale mediagiganten die, met het verzamelen van allerlei data, lijken te streven naar een perfecte wereld.

Foute vrienden

Ondanks de achterliggende boodschap weten sommige mensen deze nieuwe app toch erg goed te waarderen. “Door pplkpr heb ik nu een vriendje”, zegt pplkpr-gebruiker Micah. Voorstander Jake: “Deze app gaf mij een goed excuus om foute vrienden voorgoed de deur te wijzen.” Mocht dit je overtuigen om deze app te proberen kun je via pplkpr’s eigen website een link vinden.

Bronnen: Wired, pplkprPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar