Arenden ingezet om drones te onderscheppen

Laurien Onderwater

03-02-2016 13:00:37

De Nederlandse politie komt met een wel erg originele manier om gevaarlijke drones uit de lucht te pikken.

Drones zijn tegenwoordig voor bijna iedereen toegankelijk. Dat leidt tot steeds gevaarlijker wordende situaties, waarbij in een extreem geval een traumahelikopter niet kan landen. Omdat het vaak veel tijd kost om de piloot van de drone te vinden, is het veel efficiënter als de drone zelf meteen wordt gevangen. Arenden, met hun grote en sterke klauwen, zijn hier bij uitstek geschikt voor. De Nederlandse politie is een samenwerking aangegaan met het bedrijf ‘Guard From Above’ om te experimenteren of deze vogels het dronegevaar kunnen aanpakken.

Guard from above

Een getrainde arend is natuurlijk niet de enige manier om een drone uit de lucht te halen. Andere innovatieve technieken, zoals drones die hun collega-drones met schietnetten neerhalen of drones die worden gestopt door microgolven, zijn al eens ingezet. Maar deze ‘anti-drone-roofvogels’ zijn een primeur.

In onderstaand filmpje is te zien hoe de arend binnen een paar seconden de quadcopter grijpt, waarna hij zijn ‘prooi’ goed afschermt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Politievogel

Het inzetten van arenden om drones te onderscheppen, zit nog in de testfase, maar laat nu al veelbelovende resultaten zien. Wordt de arend hiermee het nieuwste ‘speeltje’ van de politie? Dat wordt pas over enkele maanden duidelijk nadat het is besproken in de Tweede Kamer. Tot die tijd hebben we gelukkig de schietnetten en de microgolven nog.

Bronnen: Popular Science, Guard From Above, NOS, Journal of Emergency Medical Services

Beeld: YouTubePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes