Astronauten vervangen batterijen van ISS

Naomi Vreeburg

09-01-2017 16:00:37

iss

Veilig binnen blijven, was er voor twee ISS-astronauten afgelopen vrijdag niet bij. Bekijk het filmpje.

Eigenlijk kun je je nauwelijks voorstellen dat honderden kilometers van onze aarde soortgenoten in een ruimtestation leven. En het is best wel creepy om je in te denken dat deze daredevils ook weleens taken moeten uitvoeren buiten het ISS. Zoals onlangs gebeurde: twee astronauten, Peggy Whitson en Shane Kimbrough, waagden zich naar buiten om te helpen bij het vervangen van batterijen.

Riskante ruimtewandelingen

Het gaat om nikkel-waterstof-batterijen die in de eerste paar dagen van het bestaan van het ISS werden geplaatst. Ze zijn dus ongeveer 18 jaar oud en maken een essentieel onderdeel uit van het zonnesysteem. NASA verwisselt ze de komende weken voor efficiëntere lithium-ion-batterijen. Deze zijn lichter, zodat ze gemakkelijker naar de ruimte zijn te vervoeren en ze zouden langer meegaan dan de oudere batterijen.

Het meeste werk wordt overigens niet gedaan door de astronauten in het ISS, maar door robot Dextre en een Canadese robotarm. Doordat deze mechanische onderdelen de meeste batterijen vervangen, hoeven de astronauten niet meer zo vaak naar buiten. Ruimtewandelingen zijn namelijk een van de meest riskante dingen die de ISS-bewoners af en toe moeten doorstaan.

Adapterplaten

Maar wat deden Whitson en Kimbrough dan afgelopen vrijdag buiten hun vertrouwde ruimtestation? Ze installeerden adapterplaten waar de oude batterijen kunnen worden opgeslagen. Dit is maar een klein onderdeel van de missie dus, maar het ziet er best indrukwekkend (lees: eng!) uit.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: The Verge, ScienceAlert

Beeld: NASAPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes