Australiërs breken record warmte-energie

KIJK-redactie

23-08-2016 11:00:08

warmte-energie

Dat je in Australië een lekker kleurtje kan krijgen, wisten we al. Dat dit zonlicht nu bijna volledig omgezet kan worden in energie is iets nieuws.

Wetenschappers van de Australian National University zijn er in geslaagd om 97 procent van opgevangen zonlicht om te zetten in warmte-energie. Hiermee hebben zij een nieuw wereldrecord behaald.

Water van 500 graden

De wetenschappers bouwden een schotel van 500 vierkante meter, uit verschillende spiegeldelen. Deze spiegels weerkaatsen licht, waardoor het uiteindelijk de kracht van 2100 zonnen krijgt. Deze gebundelde straal staat op een ontvanger gericht, waar water doorheen loopt. Door de immense kracht wordt het water warm en cirkelt het via buizen omhoog richting een nauwe doorgang. Daar bereikt het een temperatuur van 500 graden Celsius. Deze hitte wordt vervolgens opgeslagen in smeltzout, dat op ieder gewenst moment kan worden ingezet om elektriciteit op te wekken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De kracht van de schotel zit in de doorgang in de ontvanger. Omdat deze zo smal is, kan de hitte bijna niet weg. Bovendien lopen er buizen met koud water aan de buitenkant, die eventueel ontsnapte warmte opvangen. Deze nieuwe ontwikkeling zorgt voor het hoge rendement.

Te veel wolken

Nederland kan helaas geen gebruikmaken van de techniek. Door de vele bewolking is het licht in ons land te diffuus. We kunnen de stralingskracht die nodig is om het water te verwarmen dus niet opwekken. Helaas…

Bronnen: Science Alert, RenewablesPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar