Australiërs brouwen bier voor in de ruimte

André Kesseler

24 May 2011 09:50

Russische kosmonauten ‘doen’ nog wel eens een vodkaatje in de ruimte. Maar verder is alcohol in het buitenaards (voor zover wij weten) geen gewoonte. Speciaal gebrouwen ruimtebier kan daar verandering in brengen.

Twee Australiërs hebben een biertje ontwikkeld dat geschikt is om in gewichtloze toestand te nuttigen. Onder die omstandigheden zwelt, volgens bedenker Jason Held, de tong een beetje op, waardoor de smaak wat achteruit gaat. Vandaar dat het bier, Vostok 4 Pines Stout genaamd, vrij krachtig van smaak is.

De grootste zorg was het koolzuur. Men was bang dat het bier in gewichtloze toestand meteen dood zou slaan en dat, zegt Held, wilden de brouwers de astronauten niet aandoen. Daarom werd het bier tijdens een zogenoemde paraboolvlucht getest. Hierbij maakt een speciaal voor dat doel omgebouwd vliegtuig van grote hoogte een duikvlucht en worden de ‘passagiers’ korte tijd gewichtloos. Tijdens verschillende vluchten wist een ‘proefpersoon’ in totaal 1 liter Vostok naar binnen te krijgen en hij vond dat het wegvallen van de zwaartekracht nauwelijks van invloed was op het koolzuurgehalte.

Misschien kan Virgin, als de eerste ruimtetoeristen straks met de SpaceShipTwo omhoog gaan, echt een paar blikjes spacebeer mee naar de ruimte nemen. Vostok 4 Pines Stout is overigens ook gewoon voor aards gebruik te koop… in Australië.

Bronnen: The Independent

Beeld: 4-Pines Brewing Company


Meer Nieuws