Auto: ‘Ambulance in aantocht!’

Marysa van den Berg

18 January 2017 09:00

In Stockholm gaat binnenkort een test van start waarbij automobilisten een stemwaarschuwing ontvangen op het moment dat er een hulpdienst nadert.

Lange autorit, muziek lekker hard. Maar dan klinkt er opeens een stem uit je audiosysteem: ‘Ambulance in aantocht!’. En in het beeldscherm van de FM-tuner staat hetzelfde bericht weergegeven. Gelijk verander je van baan om de aanstormende ambulance ruimte te geven. Net op tijd! Binnenkort wordt dit waarschuwingssysteem getest op de wegen in en rondom Stockholm. Het moet het aantal ongelukken door te laat uitwijkende automobilisten terugdringen.

Flister in Nederland

Het zogenaamde EVAM Systems werd ontwikkeld door studenten van het Zweedse KTH Royal Institute of Technology. De bedoeling is dat het stemgeluid en het tekstbericht als radiosignaal naar FM-tuners in de buurt wordt gestuurd die uitgerust zijn met Radio Data Systems (RDS). Dat is in ongeveer twee op de drie auto’s het geval.

Enkele jaren terug werd al een vergelijkbaar systeem, genaamd Flister, in Nederland getest. Toen was het de sirene die hoorbaar werd gemaakt in de auto. De proef mislukte, omdat commerciële radiozenders en adverteerders niet konden leven met de onderbrekingen.

On waarschuwing bij ongelukken

Een waarschuwing van EVAM Systems onderbreekt korter de uitzending. Bovendien zul je de stem en de tekst, in tegenstelling tot Flister, ook horen en zien wanneer je naar een cd of via bluetooth luistert. Bovendien houdt het nieuwe systeem rekening met de snelheid van het lokale verkeer; op de snelweg zul je eerder een seintje krijgen dan in het trage stadverkeer. En tenslotte houdt het nieuwe systeem je op de hoogte wanneer er ongelukken zijn gebeurd op je route.

Of en wanneer het systeem ook in in Nederland wordt ingezet, is nog even even de vraag. Tot die tijd kun je in ieder geval wel gebruik maken van een app: Sireneradar.

Bron: KTH Royal Institute of Technology via Phys.org


Meer Nieuws