Voor het eerst kruipt een kiwi uit het ei in Nederland

Laurien Onderwater

11-10-2018 10:31:50

kiwi Avifauna

In Vogelpark Avifauna is iets bijzonders aan de hand: voor het eerst in Nederland is er een kiwi geboren, een bedreigde vogelsoort.

Beschuit met muisjes voor Vogelpark Avifauna, want daar is een bijzonder vogeltje uit het ei gekropen: een kiwi. De loopvogel, die wel vleugels heeft maar er niet mee kan vliegen, is een aantal weken terug al geboren. Avifauna maakt de geboorte echter nu pas bekend, omdat er nog veel mis kan gaan in de eerste paar weken. Maar gelukkig is de kiwi kerngezond.

Fokprogramma

Het gaat hier om een Noordeiland-kiwi (Apteryx mantelli), een bedreigde soort die oorspronkelijk alleen in Nieuw-Zeeland voorkomt (zoals alle kiwisoorten). Dat de loopvogel is bedreigd, komt doordat de mens allerlei natuurlijke vijanden naar het land heeft gebracht, waaronder katten en marters die de vogels doodbijten. Daarom is er wereldwijd een fokprogramma opgesteld waaraan Avifauna, samen met 15 andere dierentuinen, aan meedoet. Het vogelpark is echter de enige deelnemende dierentuin waar dit jaar een jong uit het ei kroop.

De vogel heeft nog geen naam, maar traditie is dat het dier een Maori-naam krijgt, als eerbetoon naar de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Die naam wordt donderdag bekendgemaakt tijdens een speciaal evenement, waarbij de ambassadeur van Nieuw-Zeeland aanwezig zal zijn. Ook stuurt Avifauna jaarlijks veren van de vogels toe die de Maori’s gebruiken bij hun rituelen, meldt de website.

Naast deze naamloze kiwi lopen er nog drie rond in Avifauna: vader en moeder van het recent geboren jong, en nog een exemplaar.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Kiwi

Kiwi’s zijn schuwe nachtdieren, dus de kans dat je tijdens een vakantie in Nieuw-Zeeland een tegen het lijf loopt, is niet erg groot. Bijzonder aan de loopvogel is zijn sterke reukvermogen; aan het einde van zijn snavel heeft hij twee neusgaten zitten. Verder kost het een kiwi zo’n 25 dagen om een ei te produceren, waarna de vader er ongeveer tachtig dagen op broedt. Kiwi’s zijn overigens monogame dieren en leven in paren.

Nog een fun fact: het fruit kiwi (het belangrijkste exportproduct van Nieuw-Zeeland) is vernoemd naar de kleine loopvogel. Dat was een slimme marketingtruc van het land. Bovendien lijkt de vrucht met zijn bruine, harige vorm wel een beetje op de vogel.

Vanaf 13 oktober wordt de babykiwi een maand lang om twee uur ’s middags gemeten en gewogen waar bezoekers bij aanwezig mogen zijn.

Bronnen: Avifauna, NOS, NU.nl

Beeld: Avifauna

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar