Bacteriën rollen uit printer van K’NEX

Naomi Vreeburg

29-09-2015 16:00:36

Studenten van de TU Delft hebben een 3D-printer gemaakt van kinderspeelgoed. Het apparaat kan bacteriën uitprinten.

Koters kunnen er van alles mee maken: K’NEX. Maar ook studenten van de TU Delft zoeken er hun heil in. Zij hebben een 3D-printer gemaakt die laagjes bacteriën, zogenoemde biofilms, kan ‘afdrukken’. En met hun ontwerp hebben ze gisteren een wereldwijde studentenwedstrijd gewonnen op het gebied van de synthetische biologie.

Biofilms ontstaan in de natuur, maar ook in het menselijk lichaam. De micro-organismen kunnen bijvoorbeeld in de vorm van laagjes voorkomen op je tanden. Binnen een biofilm zijn de bacteriën extra beschermd en daardoor beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Zo ook tegen middelen om ze te verwijderen, zoals antibiotica.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Er wordt gezocht naar een manier om deze biofilms snel en goedkoop te produceren, zodat ze kunnen dienen als testplatforms voor medisch onderzoek. En tijdens de International Genetically Engineered Machine (iGEM) wedstrijd konden studenten hun steentje bijdrage aan deze zoektocht. En zo ook de winnaars uit Delft.

Allereerst modificeerden de studenten de bacteriën zo dat ze een eiwit gingen produceren: CsgA. Dit eiwit zorgt ervoor dat microben zich door zogenoemde nanovezels aan elkaar kunnen binden. Deze dunne draadjes zijn nodig om een biofilm te maken. Door de gemodificeerde bacteriën vervolgens in de K’NEX-printer te stoppen, rolden er biofilms uit.

Bronnen: TU DelftPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes