Hoe blijft deze bal op een waterstraal zweven?

Laurien Onderwater

28-06-2017 09:00:45

bal

Je zou denken dat er toverkunsten aan te pas moeten komen om deze bal op een dunne waterstraal zwevend te houden. Maar natuurkunde is al genoeg.

Dat een kleine pingpongbal op een stroom warme lucht (uit een föhn) kan balanceren, is cool, maar doet ons niet meer versteld staan. Dit filmpje deed dat wel. Want hoe blijft de grotere schuimplastic bal in onderstaande video op de zijkant van een minuscuul straaltje water zweven? Het valt allemaal met natuurkunde te verklaren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Even terug naar de pingpongbal, waarbij de Wet van Bernoulli beschrijft wat er gebeurt. Als de zwevende bal naar de zijkant van de luchtstroom afdrijft, verstoort hij deze stroom en laat de bewegende lucht daar vertragen. Tegelijkertijd verhoogt dit de krachten die de bal terug naar het midden duwen, waardoor een evenwicht wordt gecreëerd die de bal in het midden van de stroom warme lucht houdt.

Corrigeert zichzelf

Alleen wat er in bovenstaand filmpje gebeurt, is nog een tikkeltje ingewikkelder. De kracht die de waterstroom levert, duwt de bal voortdurend omhoog, maar zorgt er ook voor dat de bal draait. Terwijl de bal spint, ontstaat er een waterstraal aan de andere kant, waardoor er een andere tegenkracht wordt gecreëerd die de bol juist terug naar de waterstroom duwt.

Al deze krachten samen, creëren een evenwicht en corrigeren elkaar ook automatisch. Hierdoor blijft de bal netjes zweven op de zijkant van de waterstraal. Leuk om zelf eens te proberen!

Bron: Gizmodo

Wil je graag meer lezen over wetenschap en technologie? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. (Gebruik de code ‘gratisverzending’ en je betaalt geen verzendkosten!) Abonnee worden? Dat kan hier!

 Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis