Bedparasiet niet bang voor hoge frequenties

KIJK-redactie

10-12-2012 09:05:07

bedwants

De bedwants, een bijtend kruipertje van ongeveer 5 millimeter groot, blijkt zich niet te laten afschrikken door commerciële ultrasone frequentieapparaten.

De bedwants is een parasiet die het liefste in beddengoed leeft en ’s nachts tevoorschijn komt om zich te voeden met mensenbloed. Klinkt bedreigend, maar meer dan een rood bultje houd je er niet aan over. Toch is een bed vol bedwantsen erg vervelend en zijn de diertjes moeilijk te verwijderen.

Een oplossing voor dit probleem zou het ultrasone frequentieapparaat moeten zijn. Dat produceert een hoge, voor mensen onhoorbare frequentie die invloed zou hebben op het gedrag van de parasiet. Maar uit het onderzoek blijkt dat de bedwantsen rustig in je bed blijven zitten.

Ontsnappingstunnel

Onderzoekers van Northern Arizona University testten in totaal vier ultrasonische apparaten die onder andere via Amazon te krijgen zijn. De bedwantsen kregen de kans om te ontsnappen aan de hoge frequentie door via een tunnel naar een andere ruimte te ‘kruipen’. Maar de parasieten trokken zich er weinig van aan en bleven waar ze waren.

Vooral in New York zijn er veel meldingen van bedwantsen. De New York Times spreekt zelfs van een epidemie. In Europa is de parasiet gelukkig redelijk zeldzaam, al komt hij steeds vaker voor in Nederlandse studentenhuizen.

De resultaten van het onderzoek zijn vandaag gepubliceerd in het Journal of Economic Entomology.

Bronnen: Journal of Economic EntomologyEntomological Society of America via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis