Bedrijf bouwt eenzaamste vliegtuig ter wereld

André Kesseler

28-08-2013 09:00:13

Het Amerikaanse bedrijf Titan Aerospace wil een vliegtuig bouwen dat maar liefst vijf jaar onafgebroken in de lucht kan blijven.

Kort geleden maakten we al melding van de plannen van Titan Aerospace. Inmiddels is er meer duidelijk geworden over toestellen die tijdens een conferentie van de Association for Unmanned Vehicle Systems International werden gepresenteerd.

Het bedrijf wil verschillende modellen op de markt brengen. De grootste, de Solara 60, krijgt een enorme vleugel van maar liefst 60 meter die helemaal is bedekt met zonnecellen. Die leveren, samen met de zonnecellen op de staartvleugel, genoeg stroom om op meer dan 20 kilometer hoogte rond te blijven vliegen en de apparatuur (bij elkaar een dikke 100 kilo) van stroom te voorzien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het propeller-aangedreven toestel, dat met een gemiddelde snelheid van 100 kilometer per uur met gemak in drie weken de wereld rond kan vliegen, is met allerlei apparaten of sensors uit te rusten: camera’s, (laser) radarsystemen, maar ook met apparatuur om bijvoorbeeld 4G-signalen door te sturen.

Natuurlijk kan het toestel ook worden ingezet bij rampen, of defensietaken uitvoeren terwijl hij hoog boven een vijandelijk gebied rondvliegt. Titan noemt de Solara niet voor niets een atmosferische satelliet. En omdat hij vijf jaar lang in de lucht kan blijven, kreeg hij bovendien de bijnaam ‘het eenzaamste vliegtuig ter wereld.’

jpeg-6_11

De forsere Solara 60 kan maar liefst 100 kilo aan boord nemen.

Volgens het bedrijf zijn er drie bestellingen binnen voor de inmiddels in aanbouw zijnde Solara 50 (15,5 meter lang, spanwijdte van 50 meter, payload van 32 kilo) en eentje voor de Solara 60.

Bronnen: Breaking DefenseTitan Aerospace

Beeld: Titan AerospacePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws