Bekijk deze superfoto van Pluto’s grootste maan

kijkmagazine

03-10-2015 10:00:52

Charon door New Horizons (september 2015)

Ook van Pluto’s grootste maan Charon hebben we nu een superscherpe foto. Die lijkt te laten zien dat de maan ooit is opengebarsten.

Het moment waarop New Horizons de dwergplaneet Pluto en zijn manen passeerde, ligt inmiddels twee en een halve maand achter ons. Maar dat betekent niet dat we geen mooie, nieuwe plaatjes meer hoeven te verwachten. De sonde stuurt namelijk nog steeds gegevens naar de aarde die hij tijdens zijn flyby verzamelde. En dat heeft nu de mooiste en scherpste foto tot nog toe opgeleverd van Pluto’s grootste maan Charon (klik om te vergroten):

Charon door New Horizons (september 2015)

Charon blijkt geen saaie bol met hier en daar een krater en verder niets. Vroege beelden lieten al zien dat de maan beschikt over een systeem van kloven dat langer en dieper is dan de Grand Canyon; bovenstaande foto toont dat gebied in veel meer detail. Mogelijk loopt de canyon ook aan de andere kant van de maan nog door.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

“Het lijkt wel alsof de hele korst van Charon is opengebarsten”, zegt de betrokken onderzoeker John Spencer in een bericht van het New Horizons News Center. Dit zou komen, zo is de gedachte, doordat de maan een ondergrondse oceaan van water heeft. Die zou ooit bevroren zijn en daarbij zou het oppervlak zijn gebroken, zoals een glazen fles gevuld met water het ook niet overleeft als je hem in de vriezer zet.

Overigens is ook dit niet de definitieve Charon-plaat. New Horizons heeft nog steeds een boel data over de maan op zijn ‘harde schijf’ staan, die in de loop van komend jaar naar de aarde wordt gestuurd. Zo gauw daar meer over bekend is, lees je het uiteraard op deze site.

Bekijk ook de scherpste foto van Pluto zelf tot nu toe en dit mooie vergezicht!

Bron: New Horizons News Center

Beeld: NASA/JHUAPL/SRIPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes