Belangrijk eiwit ontrafeld

KIJK-redactie

2014-07-21 11:00:49

Wetenschappers hebben een van de belangrijkste eiwitten voor de celdeling in kaart gebracht. Dit biedt mogelijkheden voor het kankeronderzoek.

Het zeer complexe eiwit APC/C speelt een grote rol bij de mitose. Dit is het proces waarbij een cel zijn chromosomen kopieert en verdeelt in twee aparte cellen. Bij de vorming van kanker gaat er iets fout in dit delingsproces, waardoor het ongeremd doorgaat. Het Institute of Cancer Research London heeft nu een gedetailleerde model van het APC/C-eiwit ontworpen. Hierdoor zouden er nieuwe behandelmogelijkheden kunnen ontstaan om de ingrijpende ziekte te bestrijden.

Hoge resolutie

Het onderzoeksteam had al eerder geprobeerd het eiwit in kaart te brengen, alleen destijds niet zo gedetailleerd. Met behulp van elektronenmicroscopie en beeldsoftware is het ze nu gelukt om een resolutie te bereiken waarbij minder dan één miljardste deel van een meter is te zien. Hierdoor worden potentiële bindingsplaatsen voor medicijnen zichtbaar.

“Dit is een van de belangrijkste en daarnaast ingewikkeldste eiwitten die in de natuur te vinden zijn”, vertelt hoofdonderzoeker David Barford. “We hopen met het model het eiwit en de celdeling in zijn geheel beter te begrijpen en uiteindelijk nieuwe medicijnen tegen kanker te ontdekken.”

Bronnen: Nature, Cancer Research UK via EurekAlert!

Tekst: Tom Gerrits


Meer Nieuws

tijdelijk Gratis verzending

We begrijpen dat je niet staat te springen om nu naar de supermarkt te gaan om een exemplaar van KIJK uit de schappen te grissen. Bestel onze edities online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten.