Bijzonder! Albino alligatorpaar legt eieren

Karlijn Klei

30-06-2019 10:59:04

albino

Met twee albino ouders is het vrijwel zeker dat ook de baby gators de witte huid en rode ogen zullen hebben.

Een leuke verassing voor de werknemers van natuurpark Wild Florida. Hun alligatorpaar Blizzard en Snowflake blijken maar liefst 19 eieren te hebben gelegd. Dat is niet zomaar tof; het nestje is namelijk een heel bijzondere, want zowel vader als moeder lijden aan albinisme. En dat betekent dat ook hun kroost de typerende witte huid en rode ogen zal hebben.

Lees ook:

Albinisme

De witte huid en rode ogen van een albino zijn te wijten aan het (gedeeltelijk) ontbreken van het pigment melanine en gaan gepaard met een hevige gevoeligheid voor zonlicht en een sterk verminderd zicht. Dat maakt albinisme in de natuur zo bijzonder; niet alleen is de aandoening een zeldzame, als er al een albino ter wereld komt, is de kans klein dat hij het in het wild overleeft.

De ouders in spe zijn het 25-jarige vrouwtje Snowflake en het 14 jaar oude mannetje Blizzard. Sinds de komst van het bijzondere paar 2017 duimt het park al op een nestje. En onlangs bleek het raak. Maar liefst 19 eieren heeft Snowflake gelegd, en zeer waarschijnlijk allemaal bevrucht, zo schrijft het park.

Het zal pakweg 60 dagen duren voor eieren in de broedmachine uitkomen. © Wild Florida

Gevoelig

Hoewel alligators bekend staan om hun top notch moederinstinct, is het voor Snowflake en haar kroost allemaal wat lastiger. Ondanks het speciale ‘albino-alligatorverblijf’, waarin onder andere voldoende schaduw is om de tere huid te beschermen, zijn pap en man door hun albinisme natuurlijk grotendeels blind. De kans dat de eieren per ongeluk vertrapt of opgegeten worden, is dus best groot.

Te groot, vond het park, en dus zijn de eieren bij de ouders weggehaald. Door ze in een broedmachine uit te broeden, hoopt het park de overlevingskansen van de bijzondere alligatortjes flink omhoog te schroeven. Voor zover we weten, zijn er momenteel wereldwijd zo’n twintig albino alligators. Met een beetje mazzel wordt dat aantal ergens eind van deze zomer dus verdubbeld.

Bronnen: Wild Florida, CNN, IFLScience

Beeld: Wild Florida

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes